НОВИНИ

НАП и БАБХ започват проверки и на търговците на плодове и зеленчуци

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:46, 12.08.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Проверката на цените на млечните продукти, която правят от Българската агенция за безопасност на храните и НАП, ще приключи до края на месеца, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Такива проверки ще има и за плодовете и зеленчуците, след което ще се направят предложения и за законови промени.

Инспектори на БАБХ и на НАП сега проверяват млечните продукти. На Консултативния съвет всички производители са поискали да има такива проверки и за плодовете и зеленчуците. Целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина.

"И съответно ще ни даде повод за доста сериозни промени и законодателни. Така, че имаме доста работа и с народните представители, и в НС. Една институция не е достатъчна да направи необходимите промени, трябва доста по-комплексни промени и в други закони, както в закона за ДДС, така и в закона за храните, липсват ни регламенти за търговия със земеделска продукция", обясни Кирил Вътев - министър на земеделието.

Родното производство на плодове и зеленчуци е около 40% от продукцията на пазара. Това съотношение трябва да се промени е амбицията на министъра на земеделието Кирил Вътев. Решението той вижда в сдружаване на производителите, защото са малко тези, които са самодостатъчни да приложат всички стандарти, необходими за пазара на дребно.

"Подготвяме една програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп на пазара. Като в тези събирателни центрове продукцията им ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият начин и най-малкият да може да стигне до големите супермаркети", поясни министърът.

За него е сериозен проблем факта, че расте броят на хората, които се отказват от животновъдство и производство на зеленчуци и плодове.

"Това са хора, които напускайки този бизнес, не остават в България и това е най-страшното. Така, че редно е абсолютно всички в тази страна да се замислим и да се мобилизираме да обърнем процеса. Няма да е бързо, няма да е лесно, няма да е утре, но трябва да се започне", каза още Кирил Вътев.

Министър Вътев откри ловния сезон за пернат дивеч в Държавното горско стопанство "София" в "Челопечене". Бяха проверени документите на ловците от дружината, след което те отново чуха инструктаж за безопасност.

Земеделският министър Кирил Вътев откри ловния сезон за пернат дивеч

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийската шампионка Сидни МакЛафлин-Леврон ще пропусне световното първенство по лека атлетика
Олимпийската шампионка Сидни МакЛафлин-Леврон ще пропусне световното първенство по лека атлетика
115 коне и ездачи участват в турнира по конен спорт за "Купа Бургас"
115 коне и ездачи участват в турнира по конен спорт за "Купа Бургас"