Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мними туроператори подмамват с ниски цени - къде са капаните при пътувания у нас и в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 12.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Бизнес
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Нелицензирани туроператори и туристически агенти предлагат пътувания и екскурзии в страната и чужбина. От началото на годината от Сдружение „Обединение Бъдеще за туризма“ са подали 11 сигнала за мними туроператори, които работят незаконно. Те се проверяват от Икономическа полиция.

Нелицензираните туроператори и туристически агенти обикновено набират клиенти през затворени групи в социалните мрежи. Парите се превеждат по сметки на физически лица или се предават на ръка в кафенета и заведения.

"Голяма част от тези лица оперират от друга територия, а не от територията на България. Това е другият момент, който е важен за клиентите, и просто да им светне една лампа, когато решават да предприемат такава крачка и да платят по този начин на хората от интернет", каз аПавлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“.

Често клиентите, които са платили на ръка, не получават касов бон.

Александра Димитрова: "Мисля, че това е често срещана практика. Това, което бих посъветвала хората е да се пазят и да проверяват в интернет ревютата на другите хора, дали самата агенция е доказана."

Красимира Митева: "Не, не съм попадала и мисля, че е порочна."

Мнимите туроператори привличат клиенти с по-ниски цени.

"Не плащат данъци, не плащат осигуровки и нормално цената да бъде по-ниска. За няколко лева, потребителите рискуват освен своите пари, но и своето здраве", обясни Юлиан Бонев, управител на туристическа агенция.

"Те казват, че пътуват с приятели, но реално се установява, че едно лице е едновременно в различни краища на света с различни приятели", коментира Христина Миткова, собственик на туристическа агенция във Варна.

От бранша съветват пътуващите винаги да изискват договор за организирано туристическо пътуване, към който трябва да има копие от лиценза на фирмата, и касов бон за всяка внесена сума.

"На първо място трябва да знаят, че физически лица изобщо не могат да организират почивка или екскурзия. Това е напълно нелегално", каза още Юлиан Бонев, управител на туристическа агенция.

Лицензираните туроператори и туристически агенти у нас са вписани в регистър, публикуван в сайта на Министерството на туризма, и всеки може да направи проверка. От бранша казват, че за да се реши проблемът с нелегалните пътувания, трябва да има туристическа полиция, като в други европейски страни. Настояват и за единен контролен орган, което ще улесни проверките в сектора.

"Трябва да се съберат четири институции, за да проверят един автобус. Разбирате, че е много сложен начин да се обединяват тези институции", каза още Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“.

От бранша съветват хората да бъдат активни и да не си мълчат, ако се сблъскат с организирани нелегални пътувания. Сигнали могат да се подават към Комисията за защита на потребителите.

репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усман Дембеле подписа с Пари Сен Жермен за пет години
Усман Дембеле подписа с Пари Сен Жермен за пет години
Олимпийската шампионка Сидни МакЛафлин-Леврон ще пропусне световното първенство по лека атлетика
Олимпийската шампионка Сидни МакЛафлин-Леврон ще пропусне световното първенство по лека атлетика