НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми на Силистра?

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 11.10.2023
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

В поредицата "Кмете, запиши си" на фокус са проблемите на Силистра. Населението на областта по данни от преброяването през 2021 г. е 104 869 души. Има 7 общини.

По данни на Агенцията по заетостта, безработицата в областта за месец юли тази година е 10.2%. Спрямо предходния месец юни се наблюдава леко повишение на безработицата с 0.2 процентни пункта. През второто тримесечие на 2023-а средната месечна работна заплата в областта е 1 306 лв. През миналата година в силистренско са се родили 772 деца. Починалите са 2 111 души.

Безработицата и липсата на качествено здравеопазване са предизвикателствата, пред които е изправен следващият кмет на Силистра. Хората там получават едни от най-ниските заплати в страната и много от тях напускат града, за да търсят по-добър живот.

Продавачи и сервитьори са най-търсените професии в Силистра. В града няма висше училище, а само филиал към Русенския университет. Квалифицираните кадри рядко се завръщат в крайдунавския град.

Отдавна силистренци очакват местната управа да привлече инвеститори, които да върнат младите хора в града.

Другият наболял проблем за местното население там е здравеопазването. Заради липсата на специалисти няма кабинети за неотложна и за стоматологична помощ. Изнемогват и в спешната помощ. 16 лекари и 9 медицински сестри недостигат , за да се покрие минимумът за персонал в спешните центрове.

„Младите колеги ще се ориентират там, където има създадени добри условия, там където има някаква притегателна способност на местоработата, ако такава липсва те няма как да проявят желание. Това, което аз мога да споделя е, че в момента, поне от 5-6 години интерес въобще не се проявява. Не се идва дори да се пита какви са точно условията ,при които ще се работи. Те като че ли преследват по-сигурни позиции, с някакво гарантирано развитие, с някакъв гарантиран резултат. От разговор с колеги от Център за спешна помощ в Румъния с 11 години мисля, че беше средната възраст от тук. Ако тук е 55, там беше 44. Това, което лично мен ме впечатлява е, че като че ли там спешната помощ е на такова ниво, че е предпочитана за работа. Там условията, които са създадени явно са достатъчно притегателна сила за кадрите, които постъпват и работят в един спешен център в северната ни съседка. Определено има какво да се направи, за да ги настигнем поне“, каза директорът на ЦСМП - гр. Силистра Д-р Енчо Василев.

Заради липсата на магистър-фармацевти в Силистра няма и денонощна аптека. Затова Николета Христова, която е майка на 2-годишно момиченце в критични ситуации разчита на резервите в домашната аптечка.

„Имаме основно запасени неща в шкафа. Температура, вируси, не може да искаме от приятели. Но половината аптека си стои вкъщи! Просто сме се премирили! То ако стане нещо, става събота и неделя с децата, то е като закон и най-вече посред нощ! С нейния личен лекар, и по телефона също мога да разчитам, но когато ми предпише някакви неща, чакам до следващия ден, което може да влоши нейното състояние“, заяви Николета Христова.

В по-малките населени места в силистренска област аптеките отдавна са закрити. Според фармацевтите, решение на проблема ще се намери, ако и общината се намеси.

"Не ни е лесно. Днес това е много скъпо да стопанисваш денонощна аптека, да има професионалисти на нощно дежурство, след това да ги компенсираш според закона. Денонощната аптека е социална функция.
Може би е вариант общината да подпомогне подобен модел по някакъв начин. Има общини, където това се случва. Знам за Благоевград. Там общината е намерила решение с местната колегия и различни аптеки дават последователно дежурства, но това там е инициатива на общината. Тя е пожелала и е намерила решение да подпомага съществуването на денонощна аптека в града. Възможен ли е такъв модел да проработи и в Силистра? Не знам, ако не опитаме, няма да разберем. Зависи от две страни. От общината да има желание и достатъчно голям брой аптеки да имат желание да опитат този модел", обясни председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Силистра Димитър Кръстев.

Дълги години граничният град е привличал родните земеделци, защото могат да търгуват с Румъния. Граничният пункт Кайнарджа – Липница, в който са инвестирани над 6 милиона лева, е трябвало да облекчи стопаните от региона, за да реализират продукцията си в северната ни съседка. Но за тежкотоварни камиони пунктът не работи.

Хората се оплакват , че над 10 години и за спорта в Силистра нищо не се прави. Част от базите се закриват, другите са в окаяно състояние, сред които и градският стадион „Луи Айер“.

Силистренци се надяват на повече диалог с новия кмет и му препоръчват:

"...да ходи пеш по улиците на града, да тръгне по площад Свобода, да тръгне по бул. Македония, да отиде до КПП-то, да отиде до новия стадион, за да чуе какво мислят хората", казват жителите на Силистра.

Автор: Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов отново в челото на класирането в Барселона
Никола Цолов отново в челото на класирането в Барселона
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола