НОВИНИ

НАТО е достатъчно силен да оказва помощ и на Украйна, и на Израел, заяви Столтенберг

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 11.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

НАТО е достатъчно силен да оказва едновременно помощ и на Украйна, и на Израел. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след днешната среща на военни министри в щабквартирата на Пакта.

Подробности вижте в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Как конфликтът в Израел влияе на войната в Украйна?

Днес Володимир Зеленски поиска днес от съюзниците си от НАТО повече оръжия и системи за противовъздушна отбрана, за да може страната му да преживее зимата и да устои на руските атаки. Той се появи изненадващо на срещата.

Зеленски поиска ракети с далечен обсег и ПВО системи от НАТО

След края ѝ Столтенберг увери, че пактът е достатъчно силен, за да се справи и с два военни конфликта, ако това е необходимо. Опасенията на Зеленски се оказаха неоснователни, защото той получи уверение от всички съюзници, че помощта за Украйна ще продължи.

"Съюзниците от НАТО увеличиха военното си производство. Сега имаме 2,4 милиарда в това, което наричаме "рамкови договори" за увеличено производство на боеприпаси, от които един милиард са твърди договори. Непрекъснато работим върху увеличаване на производството, за да позволим на Украйна да продължи да води тази справедлива война и да продължи да освобождава земята си", каза Йенс Столтенберг.

Увеличава се военното производство не само в Европа, но и сред останалите съюзници от Пакта. САЩ обявиха нов пакет военна помощ от 200 млн. долара за Киев, финансова помощ обявиха и европейски държави.

"Горд съм, че Съединените щати ще обявят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 200 милиона долара. Той включва боеприпаси за новата система за противовъздушна отбрана, която скоро ще доставим на Украйна, както и артилерийски и ракетни боеприпаси, боеприпаси с прецизно насочване, противотанкови оръжия и оборудване за борба с руските дронове", каза Лойд Остин - министър на отбраната на САЩ.

Утре срещата на военните министри от НАТО продължава - те ще бъдат информирани от израелския си колега за ситуацията в Близкия изток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола
Радев: Връщането на нашите сънародници от Израел остава приоритетна задача
Радев: Връщането на нашите сънародници от Израел остава приоритетна задача