НОВИНИ

Зеленски поиска ракети с далечен обсег и ПВО системи от НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:46, 11.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от съюзниците от НАТО осигуряването на ракети с далечен обсег, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, за да може страната да устои на руската инвазия през зимата. Зеленски пристигна днес неочаквано в Брюксел, където първо ще участва в срещата на военните министри от НАТО, а след това ще има разговори с белгийския премиер Александър Де Кро.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви преди началото на срещата, че Пактът е увеличил производството на боеприпаси и продължава да го увеличава, за да може да продължи да оказва военна помощ за Украйна. Военните министри ще обсъждат днес и утре бъдещото присъединяване на страната към НАТО. Освен Украйна, военните министри ще обсъдят и повредения газопровод в Балтийско море между Финландия и Естония. Столтенберг заяви, че ако се установи умишлено посегателство над инфраструктура, отговорът на НАТО ще бъде единен и решителен. Очаква се утре министрите да разговарят и за ситуацията в Израел и ивицата Газа и да изслушат израелския военен министър.

"Ще се срещнем с ръководената от Съединените щати контактна група за Украйна, където ще мобилизираме повече подкрепа, ще координираме военната си помощ. Ще имаме и разговори на Съвета НАТО-Украйна, който създадохме на срещата на върха във Вилнюс. Това допълнително ще укрепи нашите отношения и ще помогне на Украйна да се придвижи към членство в НАТО. Утре ще се срещнем и ще обсъдим възпирането и отбраната. Съгласувахме новите отбранителни планове на срещата във Вилнюс. Сега всичко е свързано с прилагането на тези отбранителни планове с 300 000 войници във висока готовност", обясни Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Зеленски на изненадващо посещение в Белгия

"Съветът ми към лидерите е да помислят за подкрепа на гражданите на Израел. На хората там. Не говоря за институции, а за подкрепа на онези хора, които са подложени на терористични нападения, хора, които в момента загиват. Това е много важно. Единството е много по-важно и ни прави много по-силни", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завършва картографирането на Млечния път от космическия телескоп "Гая"
Завършва картографирането на Млечния път от космическия телескоп "Гая"
Първи сняг очакват в Източна Турция, в Анталия още се радват на продължаващото лято
Първи сняг очакват в Източна Турция, в Анталия още се радват на продължаващото лято