НОВИНИ

Нерегламентираните превози в страната са се увеличили двойно

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 11.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Общество
Слушай новината

Нерегламентираните превози в страната и чужбина са се увеличили двойно в сравнение с миналата година по същото време. Това отчитат шофьори и собственици на транспортни фирми от Благоевград и Кюстендил. Кой има право да превозва пътници и кой контролира тази дейност.

Над 100 буса средно на ден превозват нерегламентирано пътници и товари извън страната, сочат данните на сектора на превозвачите в Югозападна България. По този начин сe извършват редица нарушения, сред които липса на технически преглед на превозното средство, медицински прегледи на шофьора и не деклариране на самия курс.

"В момента около 10 000 буса всяка седмица, извършват тази незаконна дейност – един бус средно на ден изкарва около 2500 евро – няма контрол. Защо не прилагаме закона, в България точно и ясно е определено кой и как може да вози", коментира Емил Тодоров – превозвач.

"Тези хора извършват превоз на товари, превоз на пътници, това което става трафик на обходните граници на Европейския съюз, просто е без никакъв контрол. Колко вида бизнес се извършва по нерегламентиран начин, който минава под формата на споделено пътуване, което много хора бъркат", каза Марио Богданов – собственик на транспортна фирма.

Според превозвачите, тези практики могат да се пресекат, а нарушителите да бъдат санкционирани със задна дата.

"Държавата, ако иска да го упражни това нещо, може да ги хване в най-кратки срокове, до един месец може да ги разбере всички. Те могат да ги проверят колко пъти е минал границата, нали има стандарти, има командировки", смята Николай Петков – шофьор.

В писмена позиция до БНТ от Министерството на транспорта казаха, че въпросните превозни средства не подлежат на контрол от Автомобилна администрация, тъй като не се водят товарни. Санкции за тях могат да налагат от МВР, когато има констатирани нарушения.

Автор: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни очни прегледи предлагат от ВМА
Безплатни очни прегледи предлагат от ВМА
Училище остана без сграда във Варна заради ВиК авария
Училище остана без сграда във Варна заради ВиК авария