НОВИНИ

Служители от НСИ излязоха на протест за по-високи заплати

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 11.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Служители от Националния статистически институт излязоха на протест, с искане за по-добро заплащане.

Работещите в НСИ искат увеличението на заплатите да бъде минимум 50% в перо "Разходи за персонала" или близо 12 милиона лева на годишна база.

Ако предупредителната стачка не доведе до резултат, служителите ще преминат към ефективни стачни действия.

"Исканията ни са почти едни и същи, защото нямаше резултат от миналия протест. Този път ние добавяме и това, че има подписан ангажимент от правителството към статистическата система в Република България. Ние продължаваме да искаме да имаме поне по 500 лв. на човек увеличение на заплатите, което този път не сме си направили труда да го смятаме. От преди ковид сме престанали да получаваме каквито и да е консумативи за нашата работа. На който каквото му трябва си го доставя сам", каза Рая Петрова, председател на КТ “Подкрепа” в НСИ.

снимки: БГНЕС

"Колегите са в пълно право да протестират, тъй като заплатите в НСИ са едни от най-ниските в държавната администрация. Промяна в заплатите през 2023 г. нямаше, нито промяна в капиталовите разходи и разходите за издръжка. С аргумент, че има 10% повишение на заплатите и тази година няма да има промяна", каза доц. Атанас Атанасов, председател на НСИ.

_________________________________________________________________________________________________

Служителите на Териториалното бюро "Статистически изследвания" в Смолян подкрепят протеста на колегите си от страната. "Държавен служител не е мръсна дума", "И за нас има инфлация", "Достойни заплати в НСИ е разно на навременна и точна статистика" - това гласяха част от плакатите им.

Протестиращите казаха, че по трудови възнаграждения в обществения сектор са на 114-то място. Заплатата на главен експерт в бюрото е 1280 лева. От години нямат командировъчни и клас прослужено време. Протестът е синдикален, а искането е за поне 20% увеличение на заплатите.

Автор и снимки: Величка Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси е под въпрос за мача на Аржентина срещу Парагвай
Меси е под въпрос за мача на Аржентина срещу Парагвай
Везенков и компания тренират усилено преди мача на Кингс с Лейкърс
Везенков и компания тренират усилено преди мача на Кингс с Лейкърс