НОВИНИ

Енгин, който уби наш граничен полицай, бил пиян, видял светлина и стрелял случайно

С брат му Мустафа, също подсъдим по случая, не са се срещали, откакто е в затвора

Айше Сали
от Айше Сали
13:11, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

В Одрин започна заседанието по делото за стрелбата, при която беше убит граничния полицай Петър Бъчваров. Пред съда се изправят двамата братя - Мустафа и Енгин Енгин Ергуван, които са били от другата страна на оградата и са стреляли.

По време на съдебното заседание Енгин заяви, че в нощта на стрелбата е бил пиян. Отново повтори, че не е знаел, че е забранено да се доближава до границата. Към онзи момент той бил безработен и търсел работа.

Енгин обясни, че е взел оръжието за защита от животни като вълци, мечки, прасета. По думите му разстоянието между него и полицая е било около 8 метра - видял е светлина и стрелял случайно.

Тези показания се разминават с първоначалните, в които той твърдеше, че е стрелял след като е чул звук от зареждане на пистолет. По думите първите му показания са различни, защото се страхувал.

Първо заседание на делото в Одрин за убития български граничар

На въпрос на съдия защо е стрелял 10 пъти Енгин заяви, че не е видял в тъмното и не разбрал какво се е случило. Енгин посочи, че брат му Мустафа (на снимките) нямал оръжие. При правото си на последна дума каза, че оставя решението на съвестта на съдията.

Защитникът на Енгин заяви, че той не е стрелял с намерение да убие полицая. Според нея, тъй като е бил пиян, той не е бил способен да направи нещо на някого. Адвокатът настоя да му бъде наложена по-лека мярка и да бъде освободен срещу подписка или домашен арест.

По време на заседанието стана ясно, че Енгин не приема обвиненията срещу него. Въпреки че в предишните си показания беше казал, че е наясно какво е извършил.

Снимки: Айше Сали

Преди старта на заседанието Мустафа беше лаконичен и заяви, че е откакто брат му Енгин е в затвора, не го е виждал и не е ходил на свиждане. Той отказа да говори повече за случая, но отбеляза, че е сърдит на брат си за случилото се.

Ексклузивно: Вижте показанията на братята, задържани за убийството на границата

През ноември миналата година двамата братя се оказаха от другата страна на дупката на оградата на българо-турската граница. Единият от тях призна своята вина и остана в ареста. Брат му беше освободен.

В Одрин са родителите на загиналия полицай, които вече също са страна по делото и се присъединиха към процеса. На заседанието присъства и директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов.

Вижте повече в прякото включване на Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при катастрофа на магистрала "Струма"
Мъж загина при катастрофа на магистрала "Струма"
Разкриха трима души, ощетили държавата със 120 000 лева с фалшиви решения на ТЕЛК
Разкриха трима души, ощетили държавата със 120 000 лева с фалшиви решения на ТЕЛК