НОВИНИ

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Денков" утре в 15.00 часа

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:04, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Денков" утре в 15.00 часа. Той ще се смята за успешен, ако за него гласуват повече от половината от всички народни представители. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще подкрепят правителството, особено в такава международна обстановка.

А лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ако утре правителството оцелее, веднага започват събиране на подписи за вот на недоверие за национална сигурност и отбрана, които ще внасат другата седмица.

Ще подкрепим правителството, обяви Борисов

Вносителите на вота от "Възраждане" заявиха, че гръбнакът на икономиката е пречупен и начертаха притеснителен сценарий: от производител на енергия България да се превърне във вносител.

"Близо 15 години управляващите от ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес. Сегашната управляваща коалиция продължи тази политика. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката ще доведат до закриване на хиляди работни места. Лобизъм, некадърност, корупция ще доведат до хиляди работни места", каза Искра Михайлова - депутат от ПГ на "Възраждане".

Явно премиерът Денков носи отговорност за изминалите 30 години, посочи Кирил Петков и изтъкна, че кабинетът е бил избран само преди 128 дни.

"Ще плашите точно вашите избиратели отново със студ, с мрак, с високи сметки - точно както служебното правителство правеше! Този вот няма да мине, но нека да ви е ясно, че ние ще се борим за хората в енергийния сектор, ще се борим за нашата родина", заяви Петков.

Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета "Денков"

Опозицията отговори: опорните точки за говорене в зала от управляващите изтекли в интернет.

"Радев трябва да започне с очертание на голямата картина в енергетиката и да оборва всяка лъжа с конкретика и да използва думата "лъжа" свободно. Вие сте колосални титани и шушумиги и ви оставям тук да се ориентирате като четете", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Енергийният министър Румен Радев изреди всичко, направено в сектора в цялата страна.

"Действията ни до момента са свързани именно със запазване на дейността въглищните централи. Във всички анализи и сценарии, които бяха разгледани в последните 4 месеца - водещ фактор бе гарантирането на енергийна сигурност".

В началото на дебата само малка част от депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС бяха в зала.

БНТ: Вярвате ли, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят единодушно кабинета?

Асен Василев, министър на финансите: О, не мога да ви кажа. Това зависи от тях. Също така и не бих подценявал вота на недоверие, тъй като докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно.

Ако утре вотът не мине, БСП започват да събират подписи за нов.

"Партньорите в правителството - ГЕРБ-СДС и ДПС ги няма в залата. И са оставили ПП-ДБ се пържат в собствен сос. Главният виновник затова, че енергетиката е в това състояние - той се казва Бойко Борисов, той днес няма да дойде,няма и да се изкаже, но утре ще натисне копчето и ще спаси правителството", каза Корнелия Нинова - председател на БСП.

БСП започва събиране на подписи за втори вот на недоверие, ако правителството оцелее, обяви Нинова

От ГЕРБ отговориха на Нинова.

"Вие сложихте кръст на въглищните централи в България. По време на управлението на ГЕРБ въглищните централи са работили без проблем и ние сме се борили с ЕК и в интегрирания план-климат енергетика сме казали, че поне до 2038 България ще позлва въглищните си централи", заяви Теменужка Петкова.

Малко по-късно Борисов дойде и отговори ще подкрепи ли кабинета:

"Ще го подкрепим това правителство, още повече в условията на такава международна обстановка. Представете си служебно правителство и нови избори плюс кметските. Ние в момента се справяме най-добре и като опозиция, и като управляващи от всички".

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": Има огромна разлика между Борисов сутрин, Борисов на обед и Борисов привечер. Ако следваме някои от неговите послания и риторики, би следвало ГЕРБ да гласува срещу това правителство.

БНТ: ГЕРБ и ДПС не защитават активно правителството - това като какъв знак го разчитате?

Николай Денков, министър-председател: Няма нужда да ни защитават, ние можем да се защитим достатъчно.

ДПС ще подкрепи правителството единодушно.

"Дебатите ги виждате - пълен цирк, който беше ненужен да губим времето и парите на данъкоплатците", коментира Делян Пеевски.

След дебата за провала в сектор енергетика премиерът Денков посочи какъв според него е същинският провал.

"Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Енергиен апокалипсис няма и няма да има".

Гласуването по вота ще бъде 24 часа след края на дебатите, тоест в 15 часа на петък 13-и.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбитата мрежа за износ на стоки с двойна употреба за Русия е действала незаконно
Разбитата мрежа за износ на стоки с двойна употреба за Русия е действала незаконно
Пьотр Нестеров направи обрат и се класира за четвъртфиналите на тенис турнира в Шарм ел Шейх (Египет)
Пьотр Нестеров направи обрат и се класира за четвъртфиналите на тенис турнира в Шарм ел Шейх (Египет)