НОВИНИ

Егерт: Обществото отговаря за съдбата на страната си, както и да изглеждат границите ѝ

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
14:05, 12.10.2023
Чете се за: 06:22 мин.
По света
Слушай новината

Путин през всичките тези години - почти четвърт век се занимава с това да доказва на руснаците, че им е върнал величието, и голяма част от руското общество е съгласна с него. За сега никакви чудовищни жертви, убийства и военни престъпления, извършвани в Украйна, никакви жертви сред собствените им военни не променят отношението на гражданите на Русия, че Путин знае най-добре и те му имат доверие.

Това каза в специално интервю за БНТ един от най-добрите познавачи на процесите в Русия, журналистът Константин Егерт. С него в Талин разговаря Николай Кръстев.

Николай Кръстев: Благодаря Ви, господин Егерт, че приехте поканата на Българската Национална Телевизия да сте наш гост!

Егерт: Аз ви благодаря!

Господин Егерт, бихте ли казали, къде се намира сега Русия в обществен план?

- Що се отнася до обществото за съжаление сега в Русия, страна с население от 140 милиона души, гражданите, в социално-политическия смисъл, са много по-малко. Това е страна, в която обществото е пасивно, това е страна, в която обществото съгласно допитванията, които, разбира се, могат да се приемат с определена доза скептичност, но така или иначе числата са доста големи, в която по-голямата част от хората предпочита да се абстрахира от реалността, както от агресията срещу Украйна, така и от путинския режим. Хората се опитват да не мислят за това, защото ако започнат да мислят, явно ще трябва да направят някакви изводи за това в каква страна живеят. Така за съжаление днес главната криза, която преживява Русия, дори не е политическата криза, свързана с путинската диктатура, това е гигантската морална криза, това е много, много малката възможност за наличие на почти престаналото да съществува вече гражданско общество.

Господин Егерт, виждаме, че днес се развива неосъветската митология, какви са причините за появата й?

- Причините са там, че след разпадането на СССР, от една страна, не беше създаден никакъв привлекателен образ на бъдещето за гражданите на нова Русия. От друга страна, не беше създадена представата за държавност, за величието на страната важна за средностатистическия руснак. През деветдесетте години след разпадането на Съветския съюз имаше десет много тежки години, страната преживя икономическа криза, на мнозина не им беше до мислите за нещо друго, освен просто за оцеляването. Но когато цените на петрола се вдигнаха, когато си отиде Елцин и дойде Путин, когато започнаха да плащат заплатите, хората започнаха да живеят по-добре, когато започнаха да правят покупки, тръгнаха на почивки в чужбина, в България например, в един момент, условно казано, си зададоха въпроса: „Вече имам пералня, вече си купих кола, къде отиде империята ми?”

И Путин през всичките тези години – почти четвърт век се занимава с това да доказва на руснаците, че им е върнал величието, и голяма част от руското общество е съгласна с него, засега никакви чудовищни жертви, убийства и военни престъпления, извършвани в Украйна, никакви жертви сред собствените им военни не променят отношението на гражданите на Русия: „Путин знае най-добре, засега ние му имаме доверие”.

Войната на Кремъл срещу Украйна би ли могла да промени Русия и да я върне към демократичния процес?

- Мисля, че на Русия няма да й се наложи да се връща към демократичните процеси, а в най-добрия случай ще трябва да започне най-после по някакъв начин, да прави нещо, за да се превръща бавно в демокрация. Но без съмнение предварително условие за това трябва да стане прекратяването на войната в Украйна и поражението на руския режим в тази несправедлива и агресивна война. Мисля, че без това докато продължава войната Путин ще продължава да ръководи Русия, ще продължава политиката си и в този смисъл преди всичко трябва да говорим за оказването на максимална помощ на Украйна и тази война трябва да приключи с победа на Украйна, с поражение на путинския режим. Едва след това са възможни някакви промени.

Лично смятам, че тези промени ще траят не едно поколение, това ще са много продължителни промени и като начало, като начало след тази война трябва да бъде постигнато такова състояние на Русия, при което тя ще е в мир със себе си и със съседите си. Дали тогава тя ще е идеална демокрация, по-скоро не, за това ще са необходими големи усилия, както от страна на онези политици, които ще управляват Русия тогава, ако остане единна Русия, това никой не го знае, както и от руското общество, а това е най-важното. Ще се наложи да се събудят и да осъзнаят, че обществото отговаря за съдбата на страната си, както и да изглеждат границите й.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домакинството на турнира по тенис от сериите АТП 250 в София е поставено под риск заради местните избори
Домакинството на турнира по тенис от сериите АТП 250 в София е поставено под риск заради местните избори
Кой от какво има нужда
Кой от какво има нужда