НОВИНИ

България спечели златен медал на Световната купа по фехтовка за девойки

Първи за българската шпага златен медал от Световна купа

българия спечели златен медал световната купа фехтовка девойки
bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 21.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Михаела Стефанова, Виктория Велиславова и Рая Ягова, под ръководството на треньора Даниел Бояджиев, станаха шампионки в отборната надпревара на турнира по фехтовка за Световната купа за девойки в Ташкент (Узбекистан). Фехтовачките показаха блестяща игра, спечелиха първи за българската шпага златен медал от Световна купа и отвориха нова страница в историята на този спорт у нас.

Стефанова, Велиславова и Ягова бяха поставени под N2 в състезанието и започнаха участието си от втория кръг на елиминациите, където отстраниха Казахстан с категоричното 45:24. Победата ги изпрати на финала, в който шпажистките ни победиха тима на Турция с 45:42 и триумфираха в турнира.

„Това беше дълго чакан успех, постигнат с много постоянство и труд. През последните няколко сезона момичетата постоянно подобряват играта си, демонстрират зрялост и амбиции за победа. Надявам се, че пред всички български шпажисти предстоят още много успехи на големи турнири. Поздравявам Михаела, Виктория и Рая със златния медал“, каза Даниел Бояджиев.

В индивидуалната надпревара Виктория Велиславова също записа рекордно за българската шпага класиране, като с печели сребърен медал в конкуренцията на 46 фехтовачки от 8 държави. В групите възпитаничката на фехтовален клуб София победи 5 съпернички в 5 срещи. В елиминациите Велиславова надделя над Кристина Канкия от Грузия с 15:7, а в двубоя за място на четвъртфиналите победи Наталия Зинякова от Казахстан с 13:10. В срещата за място в топ 4 шпажистката ни победи Алейна Ертурк от Турция с 15:11, а във полуфинала след изключително оспорвана среща сломи Фара Манфуз от Египет с 15:14. В двубоя за титлата Велиславова отстъпи пред Анастасия Рустамова с 9:15 и спечели сребърния медал.

Михаела Стефанова също игра много добре и се класира 11-та, а Рая Ягова завърши турнира на 22 място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски допусна поражение и във втората си контрола в Турция
Левски допусна поражение и във втората си контрола в Турция
Кукери гонят злите сили на празника "Джамал" в Долни Богров (СНИМКИ)
Кукери гонят злите сили на празника "Джамал" в Долни Богров (СНИМКИ)