НОВИНИ

България удари Иран за първи успех в Лигата на нациите

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:29, 21.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
международната федерация волейбол въвежда правила лигата нациите
Снимка: БФ Волейбол
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол записа първата си победа в тазгодишното издание на турнира Лига на нациите, след като надигра в зала "Арена Армеец" в София състава на Иран с 3:0 (25:19, 25:23, 26:24).

Успехът също така беше първи и под ръководството на новия селекционер Николай Желязков.

"Лъвовете" изиграха безспорно най-добрия си двубой от началото на надпреварата, като освен това показаха и завидно хладнокръвие, за да спечелят втората и третата част.

Мачът започна с изявено предимство за българите, които още в началните минути на първия гейм поведоха с 6:3 точки. В следващите минути нашите волейболисти умело контролираха тази си преднина, а към края на гейма дори успяха и да увеличат след много грешки на иранците в атака, затваряйки първата част след 25:19.

Във втората гостите стабилизираха играта си и нито един от двата тима не успяваше да се откъсне в резултата. Към края на гейма отборът на Иран натисна и успя да поведе с 23:20, но българите отговориха с прекрасна серия от пет поредни точки, в чиято основа беше сервисът на Мартин Атанасов, за да удвоят аванса си в геймовете след 25:23 в тяхна полза.

В третия гейм "лъвовете" продължиха да играят вдъхновено и вече се виждаха победители при 16:20, но иранците не бяха казали последната си дума и успяха да изравнят резултата при 21:21. Няколко добри изяви на Светослав Гоцев на блокада обаче осигуриха на България три мачбола при 24:21. За съжаление, нашите момчета се провалиха и при трите си възможности да затворят мача, но при четвъртата грешка нямаше и след нова блокада националите ни стигнаха до 26:24 и първа победа в Лигата на нациите 2022.

Най-резултатен за успеха стана 18-годишният посрещач Александър Николов, който наниза 20 точки, а Мартин Атанасов добави 14. Светослав Гоцев пък завърши с 10 пункта, 6 от които от успешни блокади. За иранците Амин Есмаеилнезхад се отчете със 17 точки.

В класирането България се изкачи до 13-та позиция с баланс от една победа и четири загуби, докато Иран е две места по-нагоре с баланс 2-3.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават изслушванията за щурма на Капитолия
Продължават изслушванията за щурма на Капитолия
ЦСКА надви четвъртодивизионния Кематен в шоу с осем гола
ЦСКА надви четвъртодивизионния Кематен в шоу с осем гола