НОВИНИ

България взе гейм на олимпийския шампион САЩ, но допусна трета загуба на Световното по волейбол за жени

българия взе гейм олимпийския шампион сащ допусна трета загуба световното волейбол жени
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 29.09.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Волейболистките на България взеха гейм на олимпийския шампион САЩ на световното първенство в Полша и Нидерландия. Нашите играха храбро, бориха се, но в крайна сметка отстъпиха с 1:3 (14:25, 25:23, 11:25, 15:25) в третия си мач от група С в полския град Лодз.

С това тимът ни записа трета загуба в груповата фаза, като заема пета позиция с 1 спечелена точка. Отборът на САЩ се поздрави с трета победа и с 9 точки е водач в този поток.

Стартов състав на България: Лора Китипова, Силвана Чаушева, Елица Атанасийевич, Марослава Паскова, Мира Тодорова, Нася Димитрова - Мила Пашкулева-либеро (Петя Баракова, Радостина Маринова, Мария Йорданова, Гергана Димитрова, Мария Кривошийска)

„Лъвиците“ отбелязаха добър старт. Нашите изненадаха американките и се противопоставиха с пълна сила в началните минути. Играта бе точка за точка до 7:7. Съперникът излезе от първоначалното вцепенение и не позволи повече противодействие. Волейболистките на Карч Кирали се откъснаха с две точки 9:7. Нашите се опитаха да запазят темпото, но много персонални грешки улесниха опонента да увеличи разликата, а в средата тя вече набъбна на 14:9. Американките показаха класата си, като ни ломиха напълно и затвориха гейма с разгромна преднина.

Вторият гейм бе великолепен за тима ни. България показа, че има възможности, както и характер да се опълчи на всеки един именит съперник. Нашите заиграха на обороти. САЩ поведоха с 8:5, но стопихме преднината и играта тръгна равностойно. Българките бяха на доста по-високо ниво и поддържаха единоборството до 18:18. Последва истинско избухване. Два поредни аса на Мира Тодорова доведоха и до две точки предимство 20:18. Усмивките се завърнаха, а настроението се покачи. Продължихме да натискаме, а след успешен блок България се откъсна с 22:19. Това предизвика прекъсване за Карч Кирали. Загубен сервис спря устрема ни. Разколебаните съпернички също сгрешиха и 23:20. След отлично спасяване на либерото Мила Пашкулева, последва успешно отиграване на Мира Паскова и 24:20. Но настъпиха трудни моменти. Три последователни възможности за приключване на гейма бяха пропуснати. В сублимния момент при 23:24, Нася Димитрова бе безапелационна и след контра донесе победната точка за България. Резултатът бе изравнен 1:1.

За съжаление продължение на този възход нямаше. Класата на американките си каза думата, опонентът не позволи повече изненади.

Тимът на САЩ се върна в обичайното си русло, а нашите се пречупиха. В четвъртата част, след равенството 4:4, нашите не успяха да поставят повече съперника под напрежение. Селекционерът Лоренцо Мичели прибягна до поредица от смени, но и това не донесе промяна. Съперникът имаше пълно надмощие, прегази ни и спечели гейма с разгромното 25:11.

Четвъртата част започна ударно за американките 6:1. Пълното превъзходство бе очевидно, американките показаха пълния си капацитет и отново спечелиха с разлика за крайното 3:1. Днес от 17.00 ч. България играе с Канада.

"Опитахме всичко. Във втория гейм постигнахме нашата цел. Тя беше да спечелим мача, но не успяхме да запазим играта от втората част. Показахме, че можем да се борим срещу олимпийския шампион. Сигурен съм, че можем да го направим срещу Канада и Казахстан. Искаме да бъдем максимално агресивни на игрището. Желанието ни е да се класираме за следващата фаза, но ни чака здрава борба. Надявам се да покажем максимално добра игра и колективен дух. Трябва да се развиваме заедно като отбор. Задължени сме да вземем пример от добрите ни моменти в днешната среща", заяви след мача селекционерът на тима ни Лоренцо Мичели.

В други мачове от групата Сърбия победи Германия с 3:0. А Канада срази Казахстан със същия резултат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора е починала от старост, пише в смъртния ѝ акт
Кралица Елизабет Втора е починала от старост, пише в смъртния ѝ акт
В Северна Македония си „присвоиха“ Десподов и Кирилов
В Северна Македония си „присвоиха“ Десподов и Кирилов