НОВИНИ

България загуби и от европейския шампион Италия в Лигата на нациите

българия загуби европейския шампион италия лигата нациите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 02.07.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Слушай новината

България бе победена от европейския шампион Италия в предпоследния си мач от Волейболната лига на нациите за жени. Италианките се наложиха с 3:0 (25:12, 25:19, 25:21), въпреки подкрепата на близо 2500 български фенове на трибуните на "Арена Армеец".

Оставането на България в Лигата на нациите ще се реши след последния мач с Полша. Решителната битка в София е в неделя от 20 часа. По същото време в Канада Белгия излиза срещу Япония. В момента белгийките са с най-задно класиране от отборите претенденти. България е с 3 победи и 9 точки непосредствено преди тях. Белгия е с 3 победи и 6 точки.

Нашите започнаха без промени в стартовата шестица в сравнение с вчерашния мач с Бразилия – Мира Тодорова, Лора Китипова, Мирослава Паскова, Нася Димитрова, Силвана Чаушева и Мария Йорданова плюс либерото Жана Тодорова. Играта вървеше равностойно до 10:11, когато на сервис застана Кристина Кирикела. Прецизно насочените й изпълнения затрудниха посрещането и разбиха организацията на атаките ни. Българките спечелиха само едно от следващите 12 разигравания и то дойде след атака на влязлата като резерва Радостина Маринова. Друга резерва, Ралица Василева, донесе последната точка в един от най-слабите геймова на нашите в тазгодишния турнир.

България дръпна рано във втория гейм след ас на Нася Димитрова, но при 6:5 дойде поредната дълга италианска серия, подпомогната от лошото ни посрещане. Скуадрата спечели 9 от следващите 11 точки преди селекционерът Мичели да смени Лора Китипова и Силвана Чаушева с Баракова и Маринова. Промените дадоха бърз резултат и с няколко грешки на гостенките разликата падна до 14:17. Само че блокадата ни не сработи нито веднъж в първите 50 минути от мача и с нула точки в този елемент обратът в гейма бе невъзможен – 19:25.

Първият успешен блок направи Радостина Маринова за 2:1 в третия гейм. Но и в него съперничките водеха практически през цялото време. Първият ключов момент бе пропуснат при 11:11, резултат, получил се след ас на Нася Димитрова и нейно страхотно спасяване в защита. Нуакалор обаче атакува покрай блока ни и даде старт на серия от четири поредни точки за Италия. Вторият дойде след ас на Борислава Съйкова за 17:18. Но италианският селекционер Давиде Мадзанти поиска таймаут, след който европейските шампионки взеха три поредни точки и затвориха мача в своя полза.

Мария Йорданова бе най-резултатна от нашите с 9 точки. Нася Димитрова добави 8, Мирослава Паскова и Силвана Чаушева завършиха с по 7.

Предстои мачът срещу Полша в неделя в "Арена Армеец". В съботния следобед съперничките ни и Доминиканската република изиграха втория най-дълъг гейм в историята на турнира. Втората част от мача им бе решена след 45 минути с 38:36 в полза на латиноамериканките, които отразиха пет геймбола. Доминиканките спечелиха с 3:2 (20:25, 38:36, 25:20, 13:25, 15:9), а резултатът елиминира и двата отбора от борбата за място на финалите в Анкара. Така за Полша неделната среща с националките ни ще бъде единствено за престиж и точки за световната ранглиста.

В третия мач за деня надеждите на Тайланд за участие в Анкара понесоха тежък удар. Азиатките имаха нужда от победа срещу Бразилия, но олимпийските вицешампионки спечелиха с 3:1 (25:18, 26:24, 23:25, 25:23) и излязоха начело в класирането. Резултатът не притесни особено тайландките, които след мача до една се наредиха да се снимат със звездата на съперника Габи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив разгроми Созопол на "Лаута", нов блестна с два гола за "смърфовете"
Локомотив Пловдив разгроми Созопол на "Лаута", нов блестна с два гола за "смърфовете"
Лукашенко твърди, че в Беларус са прихванали украински ракети, насочени срещу военни цели
Лукашенко твърди, че в Беларус са прихванали украински ракети, насочени срещу военни цели