НОВИНИ

България заминава със седем състезатели за европейското по спортна гимнастика в Анталия

българия заминава седмина състезатели европейското спортна гимнастика анталия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
19:05, 04.04.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще участва със седем състезатели на Европейското първенство по спортна гимнастика за мъже и за жени в Анталия, Турция, което ще се проведе между 11 и 16 април.

Днес националите проведоха последно контролно в зала "Раковски" преди надпреварата, за което пътуват в събота.

При мъжете ще участват Йордан Александров, Божидар Златанов, Теодор Трифонов, Еди Пенев и Кевин Пенев, а при жените - Палома Спиридонова и Никол Стоименова. За Кевин Пенев и Палома Спиридонова това ще бъде дебют на голямо състезание за България, след като наскоро получиха разрешение от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Делегацията ще бъде водена от президента на БФ Гимнастика Красимир Дунев и от генералния секретар Йордан Йовчев, а съдии ще бъдат Съдии - Здравко Куртев, Сергей Стоянов, Нели Танкушева и Цветана Добрева.

Старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев заяви, че всички са в добра форма преди старта на шампионата.

"Засега всичко е наред с отбора, здрави са, подготовката върви нормално и щом сме здрави би трябвало да очакваме едно добро представяне. Аз обещах, че при младежите ще бъдем в топ 24 и един финал, това ни беше идеята и мечтата - направихме го. Можеше и медал да вземем, малко не ни достигна. Сега целта е топ 13 и един финал, дано да го направим. Те са в добра форма, имаме добра успоредка, прескок, висилка не лоша, земята ни е силна. . . стига да изиграем имаме шансове на тези уреди", каза Танкушев след днешното контролно.

Наставникът уточни, че първенството в Турция пропускат Дейвид Хъдълстоун заради контузия на глезена и Димитър Димитров.

"Само Дейвид Хъдълстоун е контузен, а Димитър Димитров, който направи три финала в последните три години остана извън отбора, защото играе само два уреда. Интересен отбор имаме, защото от САЩ дойдоха двамата братя Еди и Кевин - те са си българи. Еди Пенев игра за нас преди 13 години, Кевин сега за първи път ще играе за България. Интересни момчета, добри момчета, възпитани, дано да ни помогнат", добави той.

Своя дебют на голямо първенство пък ще направят 15-годишните Палома Спиридонова и Никол Стоименова. Спиридонова, която живее и тренира в САЩ, е дъщеря на бившата националка по спортна акробатика Миглена Сипиридонова, която през 1994 година заедно с Николай Николов в Зельона гора,Полша печели европейската титла. Никол Стоименова пък пристигна от Англия.

"Изморена съм, но ще бъда по-добре. Мисля, че на Европейското първенство всичко ще бъде наред. Чувствам се уверена в себе си, защото моите тренировки са непрекъснати. Тренирам нови елементи, надявам се в бъдеще да ги използвам на състезания. Хубаво, че имам треньор, който има опит от олимпиади и е по-опитен. На греда и земя се чувствам най-сигурна", каза Спиридонова.

"Малко съм притеснена, но е хубаво да съм тук и тренирам за състезанието. Най-сигурна се чувствам на успоредка. На Европейското първенство очаквам да си изиграя съчетанията и за мен това е повече опит", добави Никол Стоименова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм с едва втори успех през 2023 година
Доминик Тийм с едва втори успех през 2023 година
Ангелина Бонева е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството
Ангелина Бонева е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството