НОВИНИ

Българската федерация по бокс изпрати петима представители на Олимпийските игри

На Олимпийските игри България ще бъде представена от Станимира Петрова, Светлана Каменова, Хавиер Ибанес, Радослав Росенов и Рами Киуан.

Български национален отбор по бокс
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:41, 19.07.2024
Чете се за: 06:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински изпрати символично петимата български боксьори, които ще представят страната на Олимпийските игри в Париж.

На церемония в боксовата зала в спортния комплекс в "Дианабад" Инински пожела успех на националите и им завърза гривни с петте олимпийски кръга, които да им носят късмет на започващия след седмица най-голям спортен форум в света. Той изрази увереност, че България може да повтори представянето си от Олимпийските игри в Токио преди три години, когато Стойка Кръстева донесе олимпийската титла.

"Момчетата и момичетата направиха успешна подготовка. Намират се в отлична форма и нямаме никакви контузии. Смятам, че всички са готови за медали. Това, което бяхме планували, се изпълни. Така че оттук насетне и Господ да е с нас, за да имаме късмет при жребия и да нямаме контузии. Тогава съм уверен, че ще постигнем това, за което сме се трудили. И състезателите, и треньорите заслужават това да се случи. Оставете сърцата си на ринга и не забравяйте, че сте българи. Всеки успех, който постигат нашите състезатели, е както за тях самите, така и за цяла България", каза Инински.

На Олимпийските игри в Париж, България ще бъде представена от Станимира Петрова и Светлана Каменова при жените и от Хавиер Ибанес, Радослав Росенов и Рами Киуан при мъжете. Националите ще пътуват утре сутрин за френската столица и ще бъдат втората група български спортисти в олимпийското село. По-рано днес за Париж заминаха националите по плуване и по спортна гимнастика.

"Всеки е подготвен. Всеки отива, за да стане първи и да вземе медал. Всеки е подготвен и има шанс и възможността да сбъдне мечтите си", заяви Светлана Станева.

Европейският шампион по бокс при мъжете Рами Киуан заяви, че се намира в отлична форма и не се притеснява от конкурентите си. 24-годишният Киуан ще участва в категория до 71 килограма.

"Все още съм спокоен и не изпитвам това чувство на вълнение. Може би това ще се промени в момента, в който се настаня в олимпийското село. За момента не мисля за предстоящите срещи. Чакам да излезе жребият, да видя с кои противници ще играя и тогава ще мисля конкретно за мачовете с тях", каза боксьорът, който ще направи дебют на най-големия спортен форум.

Киуан коментира и подготовката си, която той определи като много добра и която му е дала допълнително самочувствие.

"По време на подготовката най-големите ми затруднения бяха със свалянето на килограми, но това не е нещо необичайно. Всеки ден тренирахме, правихме спаринги, но подготовката мина много добре и смятам, че в момента се намирам в най-добрата си форма изобщо", добави Киуан.

Радослав Росенов, който ще представя България в категория до 63,5 килограма на олимпийския турнир по бокс в Париж, заяви, че ляга и става с мисълта за първото място.

20-годишният Росенов посочи, че е развълнуван от възможността да участва за пръв път на Олимпийски игри, но на ринга във френската столица ще гони призово класиране.

"Усещането е невероятно. Аз съм само на 20 години и отивам на Олимпиада. Радвам се, че съм част от този екип. Много исках да стигна до Париж", заяви Росенов.

"Подготовката премина много добре. Преди лагера във Франция бяхме на такъв и в Испания. Направих спаринги с боксьори от Испания и Венецуела. Видях какви грешки допускат те. Във Франция подготовката също мина много здраво. Играх срещу боксьори от Узбекистан и Тайланд, които са фаворити в моята категория, както и с национала на Унгария. Работихме върху техните слабости, знам ги къде са и мисля, че мога да ги излъжа. Когато излизам на ринга, целта ми винаги е победата и първото място. Лягам и ставам с тази мисъл. Нямам килограми за сваляне, което е хубаво, даже има още малко накъде да кача. Това ми действа много добре, защото знам, че останалите ми конкуренти ще трябва да свалят килограми. Мисля, че с бързина ще мога да победя всички", обобщи Росенов.

Старши треньорът на националния отбор по бокс Жоел Арате заяви, че Хавиер Ибанес, Радослав Росенов и Рами Киуан ще атакуват медалите в Париж.

"Резултатите, които постигнахме в последните месеци, не са случайни. Те са резултат от работата ни през последните пет, шест, седем години. През последните три години тези три момчета (Хавиер Ибанес, Радослав Росенов и Рами Киуан) имат пети места на световно първенство. Рами е и шампион на Европа. Хавиер е шампион от Европейските игри, а Радо се развива в много хубава посока. Във Франция бяхме на лагер с още 72-ма боксьори, които ще участват на Олимпийските игри в Париж. И тримата направиха много добри спаринги срещу световни и континентални шампиони. Така че очаквам най-добри резултати от всеки един от тях", каза роденият в Куба специалист.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа в Бургаско, шестима са пострадали
Тежка катастрофа в Бургаско, шестима са пострадали
Пожарът в Отец Паисиево е локализиран, огнеборци и военнослужещи следят обстановката в района
Пожарът в Отец Паисиево е локализиран, огнеборци и военнослужещи следят обстановката в района