Български гражданин е бил на борда на отклонения в Минск самолет, съобщи Захариева

от БНТ
20:02, 23.05.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
български гражданин бил борда отклонения минск самолет съобщи захариева
Снимка: Архив
Слушай новината

Пътнически самолет, летящ от Гърция за Литва е бил принуден да кацне в Беларус по нареждане на беларуския президент Александър Лукашенко. Причината - на борда на самолета е бил известният опозиционен активист и журналист Роман Протасевич, който е задържан на летището в Минск.

Принудителното кацане на самолет "Райънеър" в Минск е много сериозно нарушение на международните норми, се казва в позиция на българското външно министерство в Туитър по случая.

Този акт е абсолютно неприемлив. На всички пътници трябва незабавно да бъде разрешено да продължат пътуването си до Вилнюс, вкл. на г-н Роман Протасевич, се казва още от ведомството.

Според бившия вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, на борда на отклонения в Минск самолет е имало и български гражданин.

Отклоняването на пътнически самолет от маршрута му, за да кацне принудително в Минск и да бъде арестуван известен беларуски журналист, не може да бъде подминато без реакция от международната общност, написа в официалната си Фейсбук страница Екатерина Захариева.

Моят бивш литовски колега Габриелиус Ландсбергис информира, че на борда на самолета, летящ от Атина за Вилнюс, е имало и един гражданин на Република България, пише още Захариева.

Република България трябва незабавно да призове властите в Минск веднага да освободят самолета да продължи по маршрута си и да потърсят отговорност за това брутално нарушаване на правилата на международния въздушен транспорт, подчертава Захариева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължава делото за мярката на съдружника на Васил Божков
Продължава делото за мярката на съдружника на Васил Божков
Исторически медал за Йосиф Миладинов от европейското
Исторически медал за Йосиф Миладинов от европейското