НОВИНИ

"Български пощи" поетапно възстановяват услуги, плащането в брой все още не е възможно

живо български пощи поетапно възстановяват дейности услуги
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 29.04.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Общество
Слушай новината

Системите на "Български пощи" се възстановяват поетапно, съобщиха на брифинг от дружеството. Възстановени са основните системи и международният трафик. Така че всички, които очакват пратки от чужбина, могат да ги получават, без тези, за които се изисква плащане в брой. Системата за плащане е възстановена почти 100%.

Държавата оказва пълно съдействие. Осигурен е необходимият ресурс и като специалисти, и като инфраструктура. Инфраструктурата на "Български пощи" е една от най-големите у нас, тъй като демографски е разположена в цялата страна в почти 3000 локации. Заради това не може да се очаква, че при такъв сериозен пробив в кратък срок, нещата могат да бъдат възстановени всички услуги, казаха от дружеството.

Специалисти на "Български пощи" работят от първия ден на атаката, денонощно, на място и през празничните дни. Работят над 100 души от дружеството, както и външен експертен ресурс, осигурен от държавата. ДАНС и ГДБОП също участват в наблюдението на ситуацията.

От 12.00 часа днес е възстановена услугата за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенските станции. Списък на тези станции е публикуван на сайта на дружеството и ще бъде актуализиран непрекъснато.

В пощенските станции се приемат препоръчани и непрепоръчани вътрешни пратки и колети от корпоративни и частни клиенти. Изискването е услугата да е платена по банков път. Доставят се вътрешни пратки без наложен платеж.

В пощенските станции могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат предварително по банков път.

Плащането в брой ще бъде възможно, след като напълно се възстанови системата на плащанията. Засега са ощетени предимно физическите лица. Корпоративните клиенти плащат по банков път.

Съвсем скоро ще се възстанови напълно и системата, която ще показва статуса на пратките, така че клиентите да следят къде се намират те.

Пенсиите са изплатени на всички пенсионери, които са дошли да си ги получат, категорични са от "Български пощи".

Не е ясно от къде идва хакерската атака, в момента се обследват каналите. Не е известно и дали "Български пощи" са атакувани от чужбина или от България. Такава атака в дружеството никога не е имало, казаха от там.

От "Български пощи" отрекоха атаката да подпомага техни конкуренти.

Втора седмица проблеми със системата на "Български пощи". Кои услуги не се извършват?

Втора седмица системата на "Български пощи" изпитва затруднения заради хакерска атака. В първия работен ден след почивната серия клиентите установиха, че в пощата нито могат да плащат сметки, нито да пускат данъчни декларации, нито да изпращат колети за чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащането на пенсиите ще започне от 9 май заради почивните дни
Изплащането на пенсиите ще започне от 9 май заради почивните дни
Янислав Герчев се класира за полуфиналите на Европейското по джудо
Янислав Герчев се класира за полуфиналите на Европейското по джудо