НОВИНИ

Втора седмица проблеми със системата на "Български пощи". Кои услуги не се извършват?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 26.04.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Втора седмица системата на "Български пощи" изпитва затруднения заради хакерска атака. В първия работен ден след почивната серия клиентите установиха, че в пощата нито могат да плащат сметки, нито да пускат данъчни декларации, нито да изпращат колети за чужбина. От "Български пощи" обясниха, че продължават да работят по възстановяване на системата.

След като информационните системи на "Български пощи" станаха обект на сериозна кибератака на 16 април, продължава отчасти да е спряно доставянето на пратки - получаването им пък е възможно само ако не дължите плащане.

На входа на централната поща в София няма никаква информация кои са услугите, които се извършват. Вместо това има разписани неактуални противоепидемични мерки.

От централната поща обясниха, че в момента могат да се пускат писма и малки пакети до цялата страна, но трябва да се заплащат по банков път.

Заради невъзможността да се плащат и сметки всички, които искаха да погасят режийните си разноски, се насочиха към частните оператори. Това доведе до висене по опашки пред гишетата, а в даден момент системата на една от фирмите също се срина. Накрая хората, на които им беше спешно, направиха банкови преводи.

Срокът за изплащането на великденските добавки е удължен до 3 май. От "Български пощи" не се наемат със срок за справяне с хакерската атака. Работели по проблема непрестанно от възникването му.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите на фондация "Стоян Камбарев"
Връчиха наградите на фондация "Стоян Камбарев"
Бруно Бекман в Киев: Духът на украинската столица и силата на вярата в дните на изпитания
Бруно Бекман в Киев: Духът на украинската столица и силата на вярата в дните на изпитания