НОВИНИ

Бруно Бекман в Киев: Духът на украинската столица и силата на вярата в дните на изпитания

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
20:31, 26.04.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна от началото на войната много хора потърсиха защита в църквите от сраженията, обстрелите и ударите. Едновременно с това потърсиха и духовни сили в дните на изпитание, когато страната им се оказа нападната.

От 140 години катедралата Свети Владимир се издига в сърцето на Киев. Тя е свидетел на историята - в добри и лоши за киевчани дни. Татяна, която не иска да бъде снимана, се грижи за цветята отпред, но по-важната й мисия е да бие камбаните на храма. Когато се посвещава на това изкуство, предадено ѝ от учител, в продължение на година единствено седи и слуша. Учителят ѝ казва - голямата камбана е гласът на Бога, малката - гласът на хората.

В дните на Великденските празници, в храмовете в Киев прииждат хора от цялата страна - бежанците от войната, напуснали градовете си, където се водят сражения и рухват домове. От Херсон, Донецк, Мариупол.

Елена е на 70 години, родена в Донецк, до 7 април живее в Херсон - единственият голям град, превзет от руските военни от началото на инвазията преди два месеца. Бягството ѝ е кошмарно.

"Имаше руски контролни пунктове и руските войници бяха пияни през повечето време. Дразнеха ни, когато минавахме, преместваха танковете така, че дулата сочеха право към нас, ние изпадахме в ужас, а те се смееха. Бяхме само аз, дъщеря ми, петте ни котки и кучето. Цял ден ни отне да стигнем до Киев", разказа Елена.

"Решихме се да напуснем с кола, въпреки че имах шофьорска книжка едва от 6 месеца и защото имахме близки в Киев", допълни дъщеря ѝ Олга.

Двете жени идват при другата дъщеря на Елена, която живее в Киев. Когато започнала войната си мислели, че повече няма да ги видят. Търсят упование в храма "Свети Владимир", като много други украинци и се молят за страната си и нейните хора.

В Киев през последните седмици сирените за въздушна тревога огласяват града по-често от църковните камбани.

А Татяна, която гледа Киев отвисоко всеки ден, между камбанариите в жълто и синьо, като знамето на Украйна, вярва, че звънът на камбаните напомня на хората да се отнасят с любов един към друг, особено в страховити времена.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора седмица проблеми със системата на "Български пощи". Кои услуги не се извършват?
Втора седмица проблеми със системата на "Български пощи". Кои услуги не се извършват?
САЩ и съюзниците им ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат отбраната на Украйна
САЩ и съюзниците им ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат отбраната на Украйна