НОВИНИ

Над 35 български шофьори са блокирани в Белгия заради досъдебно производство срещу фирмата превозвач

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:12, 26.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Над 35 български шофьори от търговищка фирма са блокирани в Тесендерло, в белгийската провинция Лимбурго.

На Великден, при акция на федералната, данъчната полиция и инспекцията по труда, те са били задържани за разпит, а камионите на фирмата - конфискувани. По информация на специализирания портал Diario de transporte срещу фирма "Кумас Транс" е образувано досъдебно производство за нарушаване на социалното и данъчното законодателство в Белгия.

Фирма "Кумас транс" е собственост на баща и син - Исмаил и Тунджай Кумас. Те са белгийски граждани, транспортната им фирма обаче е регистрирана в Търговище преди повече от 10 години. В нея работят над 120 шофьори. Служителите в офиса са изненадани от акцията на белгийските власти.

"В неделя сутринта шофьорите започнаха да звънят един по един и казаха, че има масивна проверка в сервизната ни база в Белгия. Властите в Белгия са конфискували камионите и са казали на шофьорите, че нямат право да отиват до камионите си, да изчакат отвън, докато тече разследването", обясни Оскай Хюсеин, диспечер в транспортната фирма.

По-късно, след разпит, шофьорите са били освободени и настанени в хотел. Успели са да вземат вещите си от камионите. Оттам нататък обаче е трябвало сами да търсят вариант как да се приберат или да си търсят нова работа в чужбина. Според Хатидже Сакалова, която е упълномощено лице на собствениците в България, всички документи на фирмата са редовни.

"Всички шофьори са назначени на трудов договор на работа", заяви Сакалова.

Проблемът обаче е, че дейността на фирмата е в Западна Европа, но данъците не се плащат там. Екипът ни потърси връзка с шофьорите в Белгия. Те обаче отказаха да говорят от страх, че ще останат без заплати, които не са изплащани вече втори месец. С тях се срещна евродепутатът Андрей Новаков.

Всички те се тревожат, че ако в момента говорят, няма ди си получат дължимите заплати. Различните шофьори имат да получават различно възнаграждение, между 2500 и 5000 евро.

От офиса в Търговище обясниха, че ръководителите на фирмата са задържани в полицията в Белгия и нямат връзка с тях. Запорирани са и сметките. В подобна ситуация са и шофьорите в Германия, Англия, Франция, където фирма Кумас Транс също извършва превози.

"Всички заявки са спрени. Фирмата търпи загуби в случая. Също и със заплатите сме затруднени", каза Хатидже Сакалова.

Както офисът в Търговище, така и шофьорите в Белгия нямат много информация каква е била причината за акцията.

"Единствената информация, с която разполагат те е, че фирмата има съмнения че извършва дъмпинг и затова са задържани до изясняване на обстоятелствата. Както разбирате, и полицията не дава много информация", каза Андрей Новаков.

Транспортният синдикат в Белгия се е ангажирал да помогне на шофьорите да се приберат вкъщи или да им намери работа. Освен това ще сезира Европейската транспортна федерация, както и европейския одитор по труда, който може да предяви иск срещу компанията в България.

По темата работиха: Даниела Василева, Десислава Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и съюзниците им ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат отбраната на Украйна
САЩ и съюзниците им ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат отбраната на Украйна
Без решение за Украйна на коалиционния съвет. Разговорите продължават след посещението в Киев
Без решение за Украйна на коалиционния съвет. Разговорите продължават след посещението в Киев