НОВИНИ

България настоява за промени в Конституцията на РСМ преди начало на преговори с ЕС

Александър Марков
от Александър Марков
18:18, 26.04.2022
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Еврокомисарят по разширяването на Съюза Оливер Вархеи призова България да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония с Европейския съюз до юни.

Призивът му дойде от София, където Вархеи участва в специална конференция за разширяването на ЕС към Западните Балкани и се срещна с президента, премиера и външния министър. Теодора Генчовска обаче повтори, че Скопие, първо, трябва да изпълни условията на България, едно от които е българите да бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка.

Междувременно управляващият Социалдемократически съюз на Македония и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ оповестиха декларации с предупреждение към премиера Димитър Ковачевски да внимава - каквато и било договорка с България да не е процес на "българизация".

България продължава да настоява Скопие първо да промени Конституцията си и да изпълни условията по Протокола "4+1" преди да каже "да" на преговорната рамка на Република Северна Македония с ЕС. Теодора Генчовска потвърди позицията пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, министри от Западните Балкани и дипломати.

"Това е условие, което е залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на КСНС. Така че за нас е условие, което трябва да бъде елемент, който трябва да бъде изпълнен от страна на РСМ", бе категорична Генчовска.

БНТ: Въпросът е да бъде вписано в преговорната им рамка или първо да го изпълнят?

Теодора Генчовска: На този етап е първо да го изпълнят. Преди да започнат преговорите с тях.

Генчовска обясни още, че подкрепата на България за разширяването на ЕС към Западните Балкани е категорична, но не безусловна. И че се води диалог със Скопие за преодоляване на изкуствените разделения, създадени от времето на югославския режим.

"Изграждането на предсказуеми и лоялни отношения, обаче, е сложен процес. Изискващ политическа воля и зависещ от конкретни резултати, а не от крайни срокове", каза тя.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи настоява София и Скопие да намерят решение до юни.

"Изключително разочарован съм, че все още обсъждаме този въпрос, защото ние смятахме, че сме го решили преди две години, но сега е отново на масата на преговорите. Ще идвам колкото пъти е необходимо, за да решим проблема до юни тази година, защото войната в Украйна ни показа, че нямаме време за губене", каза Вархеи.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи призова отново за бързата интеграция на Западните Балкани, тъй като, според него, е заплашена вече не само европейската идея, но и самата стабилност на Балканите.

БНТ: На какъв етап са в момента разговорите Ви със София?

Буяр Османи: Разговаряме през двете министерства, разговаряме помежду си правителствата. Все още не мога да кажа, че имаме някакво решение, което да е приемливо и за двете страни.

Отказвайки отговор на въпроса защо представители на управляващата коалиция в РСМ наричат България "геноцидна държава", Османи даде да се разбере, че Скопие би обмислило решение за вкарване на българските условия в преговорната рамка.

ЕК: Албания и Северна Македония са изпълнили условията за начало на преговори с ЕС

Според евродепутата от ДПС и докладчик за Северна Македония Илхан Кючук протоколът "4+1" и европейска гаранция по изпълнението му е приемлива, прагматична формула.

БНТ: Това не е ли изместване на двустранен спор на ниво ЕС, каквото се опитваме да избегнем в момента, доколкото разбирам?

Илхан Кючук: Не, просто даване на необходимите гаранции, които да дадат стабилност на процеса и възможност механизмът за проследяване на човешките права и свободи да бъде вписан като достатъчно основание. Европа да повярва в необратимостта на процеса, и, от друга страна, това да скрепи и РСМ, и България в един процес, който вярва, че човешките права са в центъра на европейската политика.

Призиви за започване на преговори със Скопие и Тирана прозвучаха и от председателя на Европарламента.

"Албания и РСМ отдавна са изпълнили всички критерии за започване на преговори, но все още не е свикана първата междуправителствена конференция с тях", подчерта Роберта Мецола.

По-късно еврокомисарят Вархеи се срещна с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев. Държавният глава е заявил българските очаквания Скопие да се ангажира с решаването на двустранните въпроси и да започне устойчиво изпълнение на Копенхагенските критерии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощникът на Хубчев получи наказание за четири мача и глоба от 5000 лева
Помощникът на Хубчев получи наказание за четири мача и глоба от 5000 лева
Стаматова и Глушкова преодоляха квалификациите в Египет
Стаматова и Глушкова преодоляха квалификациите в Египет