НОВИНИ

ЕК: Албания и Северна Македония са изпълнили условията за начало на преговори с ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:11, 19.04.2022
Чете се за: 01:32 мин.
Европа
страните членки подкрепят разделянето рсм албания пътя
Слушай новината

Северна Македония и Албания са изпълнили условията, за да започнат преговори за членство в ЕС, следващите стъпки са в полето на държавите членки. Това каза днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с посещението на българска делегация в Битоля и откриването на български културен център там.

"Ние продължаваме да насърчаваме Северна Македония и България да постигнат взаимноприемливи решения на отворените двустранни въпроси и се надяваме възможно най-бързо да видим началото на преговорния процес със Северна Македония и Албания", заяви говорителят на Еврокомисията.

От Брюксел припомниха, че за да започнат преговорите за членство със страна кандидат, държавите членки на ЕС трябва да одобрят преговорната рамка. България в момента не одобрява преговорната рамка със Северна Македония и затова преговорите със Скопие и Тирана не могат да започнат.

Страните членки не подкрепят разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС

"Засега в Брюксел няма нагласи за разделянето на Северна Македония и Албания по пътя им към еврочленство. За нас ситуацията е много ясна - и Северна Македония, и Албания заслужават да вървят напред и очакваме с нетърпение преговорите да започнат възможно най-бързо", каза говорителят на ЕК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните националки до 16 г. са втори в приятелския турнир на УЕФА
Футболните националки до 16 г. са втори в приятелския турнир на УЕФА
Лицето на войната в специални репортажи по БНТ
Лицето на войната в специални репортажи по БНТ