НОВИНИ

Знаково посещение в Битоля - България няма да отстъпи от своите искания

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:00, 16.04.2022
Чете се за: 06:25 мин.
По света
Слушай новината

Знаково посещение на премиера, вицепрезидента, външния министър и депутати от различни партии днес в Битоля. Те застанаха рамо до рамо, за да заявят, че България няма да отстъпи от своите искания за гарантиране на правата им. Това стана по време на официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени, защото те са мостът между двете страни, заяви премиерът Кирил Петков. Външният министър обеща, че ще направи всичко възможно българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония. Според вицепрезидента най-важното е да има сериозни действия, категорични ангажименти и изпълнение на тези ангажименти от страна на властите в РСМ.

Не може темата за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз да се използва за вътрешнополитически теми, заяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Битоля.

Кирил Петков: За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС

"Не може да се играе междупартийно. Трябва да се играе национално и трябва да имаме обединение, обединение не само в България, но и обединение заедно с българите в РСМ, те всъщност са мостът между двете страни и ние трябва този мост да го използваме, техните права трябва да бъдат защитени. И за българската общност, и за българския интерес, е важно РСМ един ден да бъде част от ЕС и сега въпросът е, че единственият начин от днешната ситуация, където и правата не са напълно защитени и не са в ЕС, до точката, където правата са защитени и са в ЕС, за да стигнем, трябва да се обединим", заяви премиерът Кирил Петков.

Външният ни министър обвърза зелената светлина за членство в Европейския съюз на Северна Македония с резултати, а не със срокове.

"Очакваме колегите от РСМ да изпълнят ангажиментите, които трябва да реализират по изпълнение на Договора. Изключително важно е те да покажат воля, че могат да направят конкретни резултати. С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви неговата позиция с външнополитическия си екип", допълни Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Теодора Генчовска: С премиера имаме еднаква позиция относно РСМ

"Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и бих казала даже опасно, защото ние олекваме пред нашите европейски партньори", добави вицепрезидентът Илияна Йотова.

Нашата позиция е непроменена и ние ще я отстояваме занапред, увери вицепрезидентът Илияна Йотова. Като допълни, че пътят на Северна Македония към Европейския съюз не може да минава през външен натиск.

Илияна Йотова: Подкрепяме българите в РСМ, нашата позиция остава непроменена

"България трябва да намери достатъчно сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, така че в целия процес да имаме достатъчно гаранции за това, че нашите условия, условията на българската страна, ще бъдат отчетени", поясни Илияна Йотова.

"Не трябва да мислим за натиск от който и да било, трябва да мислим за българския интерес, кой е интересът на Северна Македония и дали тези интереси не са всъщност общи. Защото, ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят, нищо няма да постигнем", уточни Кирил Петков.

Политиците от различни формации заявиха, че присъствието им показва, че българите в Северна Македония са приоритет за страната ни.

"Да покажем на хората, които са тук и които ни вярват, че основна задача на всички политици, на всички правителства ще бъде опазването на правата и Република Северна Македония да стане наистина европейска държава", заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Това е най-позитивният знак, който можем да дадем, че всички политически сили желаем да има стабилност в региона. Големият въпрос е как ще бъде постигната тази стабилност. За нас е важно, когато се спазват европейските ценности. Готови сме да подадем ръка, но не на всяка цена", допълни Драгомир Стойнев от БСП.

Премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония посетиха междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион. Изграждането му на практика е реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

"За първи път ще имаме връзка, която да започнем, ние отдавна я чакаме, но ще има връзка от Северна Македония през Албания до Италия. Точно тези коридори на износ дават тези добавени стойности, които всички се надяваме да имаме", заяви премиерът Кирил Петков.

Държавната ни делегация разговаря с представители на български организации в Северна Македония.

"Важно е за нас да знаем, че не сме изоставени", каза още журналистът Владо Перев.

Основното послание след срещата: Българската общност е приоритет за властта в България.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови експлозии в Киев: Бруно Бекман предава специално за БНТ
Нови експлозии в Киев: Бруно Бекман предава специално за БНТ
Украински бежанци почистиха парк "Бачиново" в Благоевград в знак на признателност
Украински бежанци почистиха парк "Бачиново" в Благоевград в знак на признателност