НОВИНИ

България продължава да отстоява позицията си за РСМ, заяви Генчовска на форум за Западните Балкани

Александър Марков
от Александър Марков
12:22, 26.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Конференция за разширяването на Западните Балкани събра в София представители на европейски институции и политици от региона. Темата беше поставена в контекста на заплахите от военните действия в Украйна.

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че България ще продължи да настоява промените в Конституцията на Република Северна Македония да станат факт преди Скопие да започне преговори с Европейския съюз на фона на вече открито обсъжданата възможност българските искания да не бъдат поставени като предварителни условия, а да влязат като част от преговорната рамка.

"БНТ: Оливър Вархеи е на посещение в България и за участие в тази конференция, какво ще чуе от Вас и от останалите с които ще се срещне, с премиера, по отношение на Република Северна Македония?

Теодора Генчовска: Това е поредна среща с еврокомисаря Вархей. Ще го запознаем отново с позицията на страната ни - да видим, заедно с колегите от Северна Македония, какво можем заедно да направим, за да има прогрес. Всяко ускоряване на интеграционния процес следва да бъде съпътствано от съответно ускоряване на прилагането на тези ценности. Противното би могло да доведе до недопустим и по същество пагубен компромис с европейските принципи. Това включва правата на човека, добросъседство, изграждане на лоялни партньорски и предсказуеми отношения."

Конференцията, организирана от евродепутата от ДПС Илхан Кючук, който е и докладчик за Северна Македония, събра външни министри от страните от Западните Балкани и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

"БНТ: Вие сте докладчик за Република Северна Македония, юни наближава, какъв е прогресът там? Трябва ли да има промяна или, както тук се казва - не ревизиране, а пренагласяне на българската позиция?

Илхан Кючюк: Трябва да се мине към прагматичния подход, който е основан към 4+1. Това е единственият начин да бъде възстановено доверието. Има необходимост от обществен наратив, който е положителен и от двете страни. Затова смятам, че 4+1 е достатъчната гаранция двете страни да влязат в нелекия разговор за историята, за наследството, за миналото от комунизма, също така и за езика на омразата."

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, който предстои да се срещне с премиера Кирил Петков, изрази разочарованието си от липсата на прогрес.

Оливер Вархеи: "Изключително разочарован съм, че все още обсъждаме този въпрос. Обсъждахме го преди две години, сега го обсъждаме отново. Трябва да си вярваме, да вярваме на нашите възможности. Всички страни-членки трябва да чувстват силата на присъединителния процес. Ще идвам колкото пъти е нужно, за да решим този проблем, защото войната ни показа, че нямаме време, нито възможности да бавим този процес."

Даниел Кадик, директор на Европейски либерален форум: "Ако можем да възприемем европейската интеграция насериозно, като инструмент за просперитет, имаме шанс. И ние трябва да започнем със Западните Балкани. Трябва да дадем перспектива за Украйна и Молдова, реалистична перспектива, която отива отвъд приказките."

Във видеообръщение председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че Албания и Република Северна Македония отдавна са изпълнили всички критерии за започване на преговори.

Роберта Мецола: "Географски Западните Балкани са заобиколени от ЕС. Присъединяването им ще завърши ЕС. Страните от Западните Балкани чакаха твърде дълго на прага на ЕС. Сега те имат нужда от яснота. Всички шест страни от региона работят, за да изпълнят критериите за преговори, и всички двустранни въпроси трябва да бъдат решени. Албания и Република Северна Македония отдавна са изпълнили всички критерии за започване на преговори, но все още не е свикана първата междуправителствена конференция с тях."

По-късно еврокомисарят Вархеи се срещна с президента Румен Радев. Радев е заявил българските очаквания Скопие да се ангажира с решаването на двустранните въпроси и да започне устойчиво изпълнение на Копенхагенските критерии.

Подробности вижте в прякото включване на Александър Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС пуска играчи до 21 години с договори в Трета лига от новия сезон
БФС пуска играчи до 21 години с договори в Трета лига от новия сезон
Противоречиви реакции след новината, че Илън Мъск купува Туитър
Противоречиви реакции след новината, че Илън Мъск купува Туитър