НОВИНИ

Лавров: НАТО влиза във война с Русия чрез посредник и въоръжава този посредник

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 26.04.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че опасността от Трета световна война е реална и добави, че има риск от използването на ядрено оръжие. На посещение в Москва е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще разговаря с президента Владимир Путин.

Преговорите за мир с Украйна продължават, но това е по-скоро имитация на преговори, заяви първият дипломат на Русия в интервю за държавната телевизия. Сергей Лавров каза още, че лидерите на постоянните страни членки на Съвета за сигурност на ООН са подписали документ, в който се посочва, че ядрена война е недопустима.

"Това е нашата принципна позиция, но рискове от ядрена война има - не ми се иска това да се раздухва изкуствено, но желаещи има. Опасността е сериозна, реална. Не бива да се подценява. НАТО всъщност влиза във война с Русия чрез посредник и въоръжава този посредник", каза Лавров. Според него военната ситуация ще определи точно какво споразумение ще бъде сключено в Киев.

"Както във всички случаи, при които има употреба на оръжие, всичко ще приключи с подписване на договор. Но параметрите му ще се определят от това на какъв етап са военните действия, когато договорът стане реалност", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Последва реакция на украинския дипломат номер едно Дмитро Кулеба. Според него Лавров се опитва да "плаши света да не подкрепя Украйна". Акцент в разговорите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с Кремъл ще бъде Мариупол, където ситуацията остава критична. Киев помоли Гутериш да гарантира коридор за евакуация на цивилни от стратегическото пристанище.

Москва продължава да атакува източната част на Украйна, но напредъкът ѝ е незначителен, твърдят експерти. В поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски благодари за подкрепата - военна, финансова и логистична, която Киев получава. И каза, че Украйна е истински символ на борбата за свобода.

"Украйна е готова за мир. Беше готова за мир дори по време на войната в Донбас. Готова е дори сега - след нахлуването на Русия. Но, за да поиска и Русия мир, всеки украинец трябва да се бори. Да защитава свободата. Защото всеки ден борба сега означава една година мирен живот след тази война. След нашата победа", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Германия обещава още оръжия на Украйна, твърдят германски медии. Великобритания отменя мита върху украинските стоки и ще забрани износа на някои технологии за Русия, за да помогне на Киев да се справи с руската инвазия.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трифонов: Идеята на Кирил Петков българите да даряват пари за оръжие за Украйна е най-чудовищната глупост
Трифонов: Идеята на Кирил Петков българите да даряват пари за оръжие за Украйна е най-чудовищната глупост
Ема Радукану се раздели с треньора си
Ема Радукану се раздели с треньора си