НОВИНИ

Сергей Лавров: Опасността от Трета световна война е реална, има риск от използване на ядрено оръжие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:09, 26.04.2022 (обновена)
9600
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
Слушай новината

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че преговорите за мир с Украйна продължават, но опасността от Трета световна война е реална и добави, че има риск от използването на ядрено оръжие.

Според него военната ситуация ще определи точно какво споразумение ще бъде сключено в Киев. Последва реакция на украинския дипломат номер едно - Дмитро Кулеба. По думите му Лавров се опитва да "уплаши света, който подкрепя Украйна".

По данни на британското разузнаване от началото на инвазията през февруари до момента са загинали повече от 15 000 руски военни. Москва продължава да атакува източната част на Украйна, но напредъкът ѝ е незначителен, твърдят експерти.

В поредното си среднощно обръщение президентът Володимир Зеленски благодари за подкрепата - военна, финансова и логистична, която Киев получава. И каза, че Украйна е истински символ на борбата за свобода.

"Украйна е готова за мир. Беше готова за мир дори по време на войната в Донбас. Готова е дори сега - след нахлуването на Русия. Но, за да поиска и Русия мир, всеки украинец трябва да се бори. Да защитава свободата. Защото всеки ден борба сега означава една година мирен живот след тази война. След нашата победа", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Както във всички случаи, при които има употреба на оръжие, всичко ще приключи с подписване на договор. Но параметрите му ще се определят от това на какъв етап са военните действия, когато договорът стане реалност", допълни Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по разширяването на ЕС пристига на посещение в България
Еврокомисарят по разширяването на ЕС пристига на посещение в България
Краткотраен дъжд в следобедните часове
Краткотраен дъжд в следобедните часове