НОВИНИ

Лекар от "Пирогов" иска да замине доброволец в Украйна

Айше Сали
от Айше Сали
20:23, 25.04.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Лекар от "Пирогов", завършил образованието си в украинския град Лвов, иска да замине като доброволец в Украйна. Това е д-р Александър Стефанов, който работи в Клиниката по детска хирургия и смята, че ще бъде полезен, защото в страната не достигат лекари. Дали обаче ще получи одобрение? Решението трябва да бъде взето на държавно ниво - от самата Украйна.

Историите за герои неусетно са станали част от призванието на д-р Александър Стефанов. Започват от стаята за игри в Клиниката по детска хирургия и завършват с изписването на всеки излекуван пациент. Сега лекарят иска да ги продължи в Украйна, където смята, че имат по-голяма нужда от неговата помощ.

"Все пак аз съм живял там 6 години и имам доста хубави спомени и доста близки приятели, с които поддържам контакт и се чувствам съпричастен към тяхната съдба. Също така професионалното предизвикателство. Работата в такава болница може да даде опит, който смятам, че не може да се получи в условия на невоенни действия", заяви д-р Александър Стефанов, детски хирург в УМБАЛ "Пирогов".

За какво е подготвен и за какво не е? С този въпрос се събужда и заспива д-р Стефанов.

"В условията на спешност смятам, че е моята най-голяма сила, тъй като това е спешна болница. Болниците в Украйна в момента са препълнени и има доста жертви - както възрастни, така и деца и имат доста голяма нужда от подготвени млади кадри, които могат да излязат на предната линия и да помагат", каза д-р Александър Стефанов.

По данни на "Лекари без граници" 120 лекари на организацията от целия свят вече помагат в Украйна заедно с местни медицински екипи. Желаещите да заминат са в пъти повече. Д-р Стефанов е писал на университета, където е завършил.

"Имам желание и смятам, че мога да бъда полезен, но това нещо трябва да стане на държавно ниво. Предполагам има и други колеги, които имат желание и усещат тръпка в тях, която може да подбутне да направят такава стъпка, но това не може да стане с индивидуален договор между тях и някоя военна болница или университет", каза д-р Александър Стефанов, детски хирург в УМБАЛ "Пирогов".

След запитване на "По света и у нас", от Министерството на здравеопазването отговориха, че лекари могат да бъдат осигурени при активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС от Украйна и с компонент осигуряване на медицински екипи. До момента чрез този механизъм са осигурени лекарствени продукти, както и оборудване и консумативи за гражданска защита.

От Министерството на външните работи отговориха, че д-р Стефанов трябва да се свърже с посолството на Украйна, за да подаде документи. След това случаят може да бъде разгледан и да получи одобрение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение в Северна Македония е усетено и в района на Благоевград
Земетресение в Северна Македония е усетено и в района на Благоевград
Кристалина Георгиева: Липсата на храни е един от основните рискове пред света в момента
Кристалина Георгиева: Липсата на храни е един от основните рискове пред света в момента