НОВИНИ

Блинкен: Русия упражнява насилие над части от Украйна, но не успява да постигне военните си цели

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 25.04.2022
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия упражнява насилие над части от Украйна, но не успява да постигне военните си цели. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, който посети Киев заедно с шефа на Пентагона Лойд Остин. Вашингтон обяви нова военна помощ от 713 милиона долара за Украйна и други страни в района. Часове след посещението на американските представители в Киев, Русия нанесе нови удари, а президентът Путин обвини Запада в опит да разруши страната му отвътре и в заговор за убийство на журналиста Владимир Салавьов.

От новия американски пакет в размер на 713 милиона за Украйна и 15 съюзнически и партньорски страни, 322 милиона долара са само за Киев. Парите са за закупуване на необходимото въоръжение. Останалата сума се поделя между страни, осъществили военни доставки за Украйна след началото на руската инвазия.

До дни американските дипломати ще се завърнат в Украйна първо в Лвов, а впоследствие и в Киев, новият посланик на Вашингтон е Бриджид Бринк, която сега ръководи мисията в Словакия, обяви Антъни Блинкен.

"Стратегията, която прилагаме - масивна подкрепа за Украйна и масиран натиск върху Русия, солидарност в тези усилия на повече от 30 страни, има реален резултат. Виждаме, че Русия не успява да постигне военните си цели, а Украйна има успех. Главната цел на Русия е напълно да подчини Украйна, да отнеме суверенитета ѝ и нейната независимост. Това не се случи", заяви Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Украйна може да спечели войната, ако има подходящото въоръжение, посочи шефът на Пентагона.

"Естеството на сраженията се промени, защото вече се водят на различен терен. Затова украинците се нуждаят от дългобойни оръжия. Чухте, че имат нужда от танкове. Правим всичко по силите си да ги подкрепим с видове артилерия и муниции, които ще са ефикасни на този етап от сраженията", заяви Лойд Остин - министър на отбраната на САЩ.

Антъни Блинкен и Лойд Остин спряха на неуточнено място в Полша на път за Рамщайн, Германия, където утре представители на десетки страни и НАТО ще обсъждат военната помощ за Украйна. С дипломатическа нота Москва поиска Вашингтон да спре оръжейните доставки за Украйна.

Пет железопътни гари са били поразени днес от руски обстрели в западна и централна Украйна, съобщават националните железници. Русия е нанесла и ракетен удар срещу петролна рафинерия и електростанция в Кременчук и два украински града в централния район Виница.

Украйна поиска ООН да бъде гарант на хуманитарен коридор за евакуация от металургичния комбинат Азовстал в Мариупол. Според Киев няма договорен сигурен изход на фона на обявено от Москва временно примирие.

Руските специални служби са осуетили западен заговор за убийството на известен журналист, съобщи президентът Путин. Според руски медии мишената е бил Владимир Салавьов и е задържана група руски неонацисти, които са действали по нареждане на украинските специални служби. Според Владимир Путин ЦРУ ръководи усилията за подкопаване на Русия и съветва украинското правителство.

"Сега на преден план излиза друга задача - разединение на руското общество, разрушаване на Русия отвътре. Отново без успех. Нашето общество проявява зрялост, сплотеност, поддържа нашите въоръжени сили и усилията ни за безусловно гарантиране сигурността на самата Русия и на гражданите в Донбас", заяви Владимир Путин.

Русия обяви, че разследва голям пожар, избухнал тази нощ в склад за петрол в Брянск, близо до границата с Украйна. Няма пострадали и нужда от евакуация на населението, не е ясно дали инцидентът е свързан с войната в Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави привлича седем нови футболисти в Барселона през лятото
Шави привлича седем нови футболисти в Барселона през лятото
Турция не одобрява идеите за дислоциране на сили на НАТО в Черно море
Турция не одобрява идеите за дислоциране на сили на НАТО в Черно море