НОВИНИ

Бойко Борисов: Ние и сега даваме много оръжие на Украйна. Корнелия Нинова го обвини в лъжа (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:25, 25.04.2022 (обновена)
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Снимка: Иван Янев
Слушай новината

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на "Демократична България" Христо Иванов се обявиха за даване на военна помощ на Украйна. Иванов обяви, че ще се възползват от правото да внесат точка в дневния ред на парламента още на 4 май и всяка парламентарна група ще трябва да каже "да" или "не". Според Бойко Борисов страната и в момента неофициално изнася боеприпаси за Киев. Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обвини бившия премиер в лъжа и обяви, че изнасяме оръжие, но за други близо 60 държави.

По време на посещение в манастирския комплекс "Рождество Христово" в град Шипка Бойко Борисов коментира, че трябва да помним историята и какво е направила Русия за освобождението ни, но по думите му днес тази държава се управлява от агресор и диктатор в лицето на Владимир Путин. Според лидера на ГЕРБ България незабавно трябва да направим това, което целият демократичен свят е направил.

"Президентът Зеленски най-ясно каза, да отиват тези, които могат да помогнат. А не за сълзливи селфита. Ние и сега даваме много оръжие. Българската оръжейна промишленост и в този регион произвежда боеприпаси и ние им ги даваме. Но както във всичко, задкулисно, тайно в разрез с всичко, което обещаваха "промяната". В българския парламент може днес това да мине, защото има 60 дeпутати от нас, 30 от ДПС, говоря приблизително, от "Има такъв народ, от "Да, България", заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

В отговор вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обвини Борисов в лъжа. На Фейсбук профила си Нинова пише, че България не изнася оръжие нито за Украйна нито за Русия. Добавя, че ако е изнасяла едва ли натискът върху правителството от външни сили щял да бъде толкова голям, а външният министър на Украйна да бъде два дни в парламента у нас. Нинова пише още, че страната ни изнася оръжие за близо 60 държави, като изброява част от тях.

На Корнелия Нинова отговори депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. Според него през последните малко повече от два месеца износа на оръжие и стоки с двойна употреба се е увеличил 3 пъти в сравнение със същия период на миналата година. Имало едно разрешително за Европейската агенция за за брегова защита, а другите били за продажба на частни фирми.

"И понеже бяхме призовани да дадем примери. Ето, ще ви дам пример. Това са две товарителници, за два полета на 4 и 5 април от Летище София за летище Режов в Полша. По договор между българска компания и полска компания за износ на оръжие. Сега трябва да кажа, че летище Режов, където кацат самолетите, е на 100 километра от украинската граница. Впрочем тук трябва да се отбележи, че полетът е на украинска авиокомпания, т.е. сделка с българско оръжие се транспортира от украинска авиокомпания до полско-украинската граница", заяви Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС.

В интервю за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че след промяната на позициите на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" коалиционният съвет, насрочен за вторник, става излишен. Според Иванов "Демократична България" ще се възползва от правото си и на 4 май ще внесе в пленарната зала предложението за гласуване. Така всяка политическа сила ще трябва да гласува с "да" или "не". Според Иванов след заявките на ГЕРБ и ДПС, както и позицията на лидера на "Има такъв народ" парламента ще даде мандат на правителството да предостави военна помощ на Украйна.

Във Фейсбук профила си премиерът Кирил Петков написа, че военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. Премиерът подчертава, че продължава да работи за това страната ни да има единна позиция. Потвърждава, че свиква коалиционен съвет по темата и организира пътуване до Киев, за да се види от какво конкретно се нуждае Украйна и управляващата коалиция да се обедини около конкретни доставки. Петков изброява още редица държави, които предоставят военна помощ на Киев и подчертава, че това не води до обявяване на война спрямо тях.

В своята позиция премиерът подчертава още, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население. Според Кирил Петков докато намерим политически консенсус всеки от нас може да помогне финансово на Украйна. Министър-председателят обявява още, че открива публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство. Призовава всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като него една заплата. И завършва: "Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболна националка ще играе под ръководството на Витал Хейнен
Волейболна националка ще играе под ръководството на Витал Хейнен
Засилен трафик между Симитли и Благоевград
Засилен трафик между Симитли и Благоевград