НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Липсата на храни е един от основните рискове пред света в момента

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:06, 25.04.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Липсата на храни е един от основните рискове пред света в момента. Предупреждението идва от управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На кръгла маса с представители на български медии тя открои и опасността очакванията за инфлация сами по себе си да се превърнат във фактор, който влияе на икономиката.

Макар някои държави да се възстановяват с бързи темпове от пандемията, военните действия в Украйна отново усложниха икономическата ситуация в света:

"Преди всичко за Украйна, ние очакваме икономиката там да се свие с 40%, много е лошо за Русия, която е в дълбока рецесия, но има последици през три канала за целия свят", заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международен валутен фонд.

По изчисления на международния валутен фонд в следващите 2 - 3 месеца на Украйна ще са необходими по 5 милиарда долара помощ на месец, за да възстанови баланса между приходите и разходите си. За Русия прогнозата на МВФ е минус 8% растеж на икономиката. А трите канала, по които войната в Украйна влияе на световната икономика са - цени на суровини, бежанска вълна, както и риск от липса на храни.

"Това, което трябва да се случи, е да работим сериозно върху факторите за инфлацията, които могат да бъдат коригирани, с повече внимание на производство на храни, както и производство и разпределение на енергоносители", заяви Кристалина Георгиева.

Макар Международният валутен фонд да понижи прогнозата си за растеж на икономиката на България за тази година, страната ни се справя успешно с икономическите предизвикателства, смята Георгиева. Рисковете обаче остават:

"Инфлацията в България, както в останалия свят, се ускори, вече влезе в двуцифрени показатели. Което значи, че когато паричната политика в еврозоната тръгне към затягане, то ще се усети от домакинствата и бизнеса и в нашата страна", посочва Георгиева.

На дневен ред за някои страни е и рискът от стагфлация или нисък растеж и висока инфлация.

Инфлацията се поддържа от спиралата - ръст на цените, ръст на заплатите, които водят до нов ръст на цените. Фрагментацията на световната икономика ще попречи на овладяването на тази спирала, което пък може да доведе до най-големия риск, обясни Кристалина Георгиева.

"Очакванията за инфлация да излязат извън контрола на паричната политика и те самите да се превърнат във допълнителен фактор. Не сме там все още", каза още тя.

Все пак икономическата прогноза на Международния валутен фонд е позитивна.

"Предвиждаме позитивен растеж, с изключение на една много малка група страни, между които Украйна и Русия. С други думи ние не предсказваме рецесия за света", каза още Кристалина Георгиева.

Като една от важните стъпки за овладяване на инфлацията в световен мащаб Георгиева открои и повишаване на лихвите по кредитите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекар от "Пирогов" иска да замине доброволец в Украйна
Лекар от "Пирогов" иска да замине доброволец в Украйна
Треньорът на Царско село: Живи сме и все още в играта
Треньорът на Царско село: Живи сме и все още в играта