НОВИНИ

Защо в квартал "Факултета" нямаше ефективно онлайн обучение?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:03, 25.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Това лято се очаква около 4% от българските ученици, които не са се обучавали ефективно онлайн, да учат допълнително през ваканцията. Така ще се случи и в столичното 75-о училище във "Факултета".

Само 30 - 40% от учениците на столичното 75-о основно училище реално са се обучавали онлайн. Сега пропуските са много големи. В момента част от децата вече са в клас. От ръководството на училището обаче смятат, че не са получили достатъчно подкрепа от част от институциите, за да се върнат повече деца в училище.

Час по антична история в 5-и клас. Приключват Древна Елада и започват Древна Тракия. Половината от класа не е на училище.

Кажете, има ли пропуски от онлайн обучението?

- Определено има, и то не толкова до материала, той е там, колкото до вниманието и дисциплината в час, каза Петър Петров, учител по история.

Евгени, 5-и клас: Постоянно нямахме интернет, не можахме да се включим.

Ти не учеше онлайн, така ли?

- Да.

Директорът на училището Лава Коцева разказва, че пропуските от онлайн обучението са големи. Най-сериозният проблем бил, че в квартала или липсва интернет връзка или тя прекъсва. Освен това голяма част от семействата нямали компютри или телефони. Тази година Министерството на образованието доставило 100 таблета.

"Родителите не можеха да се справят и много от устройствата, които ги взимаха и като не могат да работят с тях, се връщаха", коментира Лава Коцева, директор на 75-о ОУ.

И в момента твърде малко деца са на училище - около 40%. Лава Коцева смята, че училището им е оставено само в борбата за връщане на децата.

"За мен трябваше още в първата вълна като видяхме пропуските, много от институциите и неправителствените организации да се включат и да ни помогнат, имам предвид Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика. И здравното министерство трябваше да се включи с обучителни програми", посочва Коцева.

Все пак директорката на училището добавя, че просветното министерство ги е подкрепило с 400 хромбука.

Сродни училища се събрали и обобщили пропуските. Решили да ги преодоляват отново, учейки през цялата ваканция и търсейки подкрепата на родителите. Образователният театър например е част от усилията за преодоляването на пропуските - да се сближат децата след онлайн обучението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко ще струва сянката на плажа тази година?
Колко ще струва сянката на плажа тази година?
С половин милион са увеличени средствата за достъпна жилищна среда
С половин милион са увеличени средствата за достъпна жилищна среда