НОВИНИ

Блинкен и Остин се срещнаха със Зеленски. САЩ ще изпратят още военна помощ в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:47, 25.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

При пълна секретност американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са се срещнали с украинския президент Володимир Зеленски в Киев вчера.

Двамата са пристигнали с влак от Полша. Вашингтон потвърди визитата, когато двамата високопоставени американци вече бяха обратно на полска територия. Кадри от срещата им с Володимир Зеленски също бяха разпространени часове след напускането им.

"Върнахме се. И причината да се върнем сте вие, заради изключителната смелост, лидерство и успех, които проявихте в отблъскването на тази ужасяваща руска агресия. За нас е чест да бъдем тук", каза Антъни Блинкен.

Това е първата американска визита в Украйна на такова високо равнище от началото на войната. Блинкен и Остин са съобщили на Зеленски, че САЩ ще предоставят 713 млн. долара военна помощ. Около 322 млн. от тях ще отидат в Украйна, а останалите ще бъдат разпределени между 15 други страни в Централна и Източна Европа.

Освен това САЩ са одобрили и продажба на боеприпаси на стойност 165 млн. долара. Те не са американско производство и са съвместими със съветски оръжия.

"Може би знаете, че когато си тръгна оттук, възнамерявам да събера редица министри на отбраната и началници на отбраната. Всички в подкрепа на Украйна. Хората на Украйна трябва да знаят, че ние ще продължим да правим всичко възможно, за да гарантираме успеха ви", заяви Лойд Остин.

Новото финансиране е различно от досегашните - то не включва оръжия от складовете на американската армия, а с предоставените финансови средства могат да бъдат купувани оръжия. Досега Съединените щати са предоставили на Украйна помощ в размер на 3 милиарда и 700 милиона долара.

"Визитата на високопоставените американски делегати в Киев в този момент е изключително важна и ценна. Обсъдих с Антъни Блинкен и Лойд Остин засилването на отбраната, затягането на санкциите срещу Русия, както и финансовата подкрепа и сигурността на Украйна. Благодарен съм на САЩ за безпрецедентната помощ!", написа Володимир Зеленски във Фейсбук тази сутрин.

Снимки: Фейсбук страница на Володимир Зеленски

На дипломатическия фронт по време на срещата е договорено американското посолство в Украйна да поднови работа още тази седмица. До няколко дни представители на дипломатическата мисия ще започнат да пътуват всеки ден от Полша до Лвов. За нов американски посланик в Украйна ще бъде назначен сегашният посланик на Съединените щати в Словакия Бриджит Бринк.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с малък прогрес в световната ранглиста
Григор Димитров с малък прогрес в световната ранглиста
Илейн Томпсън и Макс Верстапен бяха отличени с престижни награди
Илейн Томпсън и Макс Верстапен бяха отличени с престижни награди