НОВИНИ

Каква ще е Франция след балотажа на изборите за президент

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 24.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Кандидати на крайната десница за трети път отиват на балотаж на президентските избори във Франция. През 2002 г. Жан-Мари льо Пен отива на балотаж с Жак Ширак. През 2017 година, както и сега, Марин льо Пен се изправя срещу Еманюел Макрон.

Каква ще е Франция след балотажа на изборите за президент днес - темата в "По света и у нас" коментира Румяна Угърчинска, международен журналист във Франция, автор на документални разследвания.

На тези избори нещата се промениха - Марин льо Пен излезе с обстойно разработена програма, преди това тя реформира и партията си и направи така, че да не е срамно, че някой е член на партията й или гласува за нея, обясни Угърчинска.

На първи тур на изборите стана ясно, че младите французи предимно гласуват крайно-дясно или крайно ляво. Според Угърчинска те не се припознават в Макрон като кандидат.

Освен това има много общо в предлаганата социална политика на Меланшон и Льо Пен.

Дали обаче, въпреки променения си имидж, Льо Пен би могла да прокара крайните си в някои отношения политики? Според Угърчинска по този начин тя отговаря на притеснения във френското общество. От друга страна, самият Макрон си дава сметка, че на болезнените въпроси трябва да бъде даден отговор.

Според Угърчинска, от българска гледна точка, по-добрият вариант е Макрон да спечели заради проевропейската му политика, както и лидерските му качества и умението да лавира в европейските политики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас спечели титлата в Барселона
Карлос Алкарас спечели титлата в Барселона
Ливърпул усложни проблемите на Евертън след успех в дербито на Мърсисайд
Ливърпул усложни проблемите на Евертън след успех в дербито на Мърсисайд