НОВИНИ

Христос Воскресе! Православните християни посрещнаха Великден

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:02, 24.04.2022
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Христос Воскресе! С пожелание за светлина, любов и мир посрещнахме Великден. След две години пандемични мерки, необичайно много българи се събраха в църквите за празника. Патриархът отслужи пасхалното богослужение в катедралата "Свети Александър Невски".

В първия Великден без ограничения заради COVID-19, православните храмове се изпълниха с хора, дошли да се преклонят пред саможертвата и възкресението на Божия син. В полунощ площадът пред катедралния храм "Свети Александър Невски" също се изпълни с миряни, а пасхалното богослужение отслужи лично Българският патриарх Неофит в съслужение с епископи от БПЦ. Днес молитвите бяха за здраве и за мир.

В посланието си висшите духовници предупредиха, че днес ставаме свидетели на отсъствието на любов, на вражда и омраза между хората.

Малко след полунощ пред катедралния храм "Св. Ал. Невски" българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение!

Христос воскресе! Воистина воскресе!

Миряните със свещи в ръце се поклониха пред Божия син, който пожертва себе си заради човешките грехове и пред тържеството на живота над смъртта. Тази свещи бяха запалени с благодатния огън от миналата година, тъй като тази година църковна делегация не пътува за Йерусалим заради мерките за сигурност там.

Мелнишкият епископ Герасим прочете Патриаршеското и Синодално послание за празника. Според посланието пътят към Възкресението е пътят на любовта.

И затова е толкова трудно, когато и днес ставаме свидетели на отсъствието на тази любов. Когато виждаме враждата и омразата между хората, желанието за превъзходство и надмощие над другия да продължават да обсебват човешкия ум, да помрачават Божия образ в човека и да ни отдалечават от Небесния отец.

Трудно ни е да се примирим с това и отказваме да го сторим, се казва още в посланието.

Патриархът и Синодът поздравиха и всички верни чеда на православната ни църква в Родината и далеч от нея.

Пасхални богослужения бяха отслужени в полунощ и в катедралите на Велико Търново и Русе.

Хиляди посрещнаха Възкресението в Бачковския манастир

Хиляди се стекоха тази година, за да посрещнат Възкресението Христово в Бачковския манастир. Все повече млади семейства с деца идват тук, за да се помолят пред иконата на Божията майка и измолят здраве от Спасителя.

Пасхалното богослужение в полунощ отслужи игуменът на манастира епископ Сионий.

Наистина, чувства се едно обновление у нашия народ, особено у младите семейства, които искат да възпитат децата си в православния дух, да възпитат децата си в тази свята традиция на българския народ, на православните народи, каза Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.

По традиция днес по обяд в православните храмове се отслужва Второ Възкресение. В столичната катедрала "Света Неделя " службата оглави викарият на патриарх Неофит, епископ Поликарп.

Това, което винаги църквата пожелава на целия български народ, на целия православен свят е радост, мир в името на възкръсналия Господ Иисус Христос. Днес е велик празник, Великден, Пасха Христова, възкресение Христово. Освен радост, усмивки, мир, единство и любов, друго да няма в сърцето, в живота на българския народ во веки, каза Белоградчишки епископ Поликарп.

В храмовете се отслужва Второ Възкресение

Днес по традиция евангелието се чете на различни езици като символ на единството на християнството. То беше прочетено на 12 различни езика- български, черковнославянски, гръцки, латински, иврит, английски, немски, френски, руски, румънски, персийски и турски.

Празникът се нарича Второ Възкресение, защото за втори път след полунощ се четат евангелските текстове за Възкресението на Божия син.

Но докато през нощта се говори за намирането на празния гроб от жените мироносици, то днес текстовете разказват за неверието на Христовите ученици, че Той е възкръснал и за съдбовните думи към Тома Неверни:

"Тома, ти повярва понеже ме видя, блажени са ония, които не са видели и са повярвали".

Патриарх Неофит: Свидетели сме на желание за превъзходство и надмощие, които ни отдалечават от Небесния Отец

Пасхалният поздрав на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прочете викарият му.

Да се помолим за мир и блага воля между всички човеци по целия свят. Нека възкръсналият от мъртвите господ и Спасител да прекрати всяко тържество на злото, да примири всички воюващи и да дарува на целия свят своя мир и своята благост.

Да станем по-добри и повече човеколюбиви, призова патриархът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция гласува: Защо някои избират да пуснат бяла бюлетина
Франция гласува: Защо някои избират да пуснат бяла бюлетина
Протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асандж
Протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асандж