НОВИНИ

Франция гласува: Защо някои избират да пуснат бяла бюлетина

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:16, 24.04.2022
Чете се за: 06:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тази вечер ще стане ясно дали Еманюел Макрон ще спечели втори мандат или Марин льо Пен най-сетне ще влезе в Елисейския дворец. Шансовете засега са на страната на Макрон.

Президентските избори минават под знака на икономически проблеми, предстоящи социални реформи, войната в Украйна и преди всичко, объркани избиратели, които искат промяна, но не откриват кандидата, който да я реализира.

Французите днес отидоха да гласуват мотивирано. Граждани споделиха пред екипа ни, че хора, които не са отишли до урните на първия тур, са упражнили вота си днес. Малко над 63% беше избирателната активност към 17.00 ч.

Как минава изборният ден - в Париж са нашите специални пратеници Ива Стойкова и Станислав Златев.

Балотаж във Франция, но и пореден шанс за не малко французи да заявят волята си. Някои избират да го направят, като гласуват с бяла бюлетина.

"Ще отида да гласувам, но ще сложа бял лист, тъй като нито единия кандидат, нито другия ми допадат, нито тяхната програма ми допада. Както казват французите, да избера между холерата и чумата. За съжаление все още бялата бюлетина няма никаква стойност. Надявам се в бъдещите години да има значение и да бъде преброявана", казва Маря Йовчева.

Маря Йовчева работи в театрална школа в Париж и живее в ритъма на френската столица от 30 години, където е създала и своето семейство. На първия тур е гласувала за Жан-Люк Меланшон, който остана трети. Тя е една от милионите французи, които искат промяна.

Сега гласуваме срещу, а не - за. Аз не искам да гласувам срещу, преди пет години гласувах срещу и останах разочарована.

Критикува Марин льо Пен, която според нея е неподготвена, но и Еманюел Макрон, който, по думите ѝ, управлява Франция като предприятие.

В последния телевизионен дебат между двамата кандидати бяха споменати българските работници. Това е подразнило Маря, която пита защо не са казали например испански или немски работници, но обяснява:

Често се казва полски работник, български работник, т.е. втора ръка хора, които работят по строежи. Те идват тук, работят и после си тръгват.

Във Франция се говори че, чуждестранните работници взимат работните места на французите, а освен това не плащат данъци.

Наистина политиката и икономиката на страх е из цяла Франция. И затова много хора гласуват за Льо Пен. Защото мислят, че ще има много повече работа, ако ги няма всички чужденци. Това е философия на дребно. Това е философията на Льо Пен, с която от години и баща Льо Пен, и тя самата, успяват да наберат гласове.

За първи път член на фамилията Льо Пен се класира на втори тур през 2002 г. Тогава Жан-Мари Льо Пен изненадващо изпревари социалиста Лионел Жоспен и отиде на балотаж с Жак Ширак. Последвалото национално обединение срещу крайната десница доведе до втори мандат на Ширак.

Не без ирония Маря споделя:

От една страна понякога си казвам защо да не бъде Льо Пен. Един път завинаги да се спре. От 20 години всеки път името Льо Пен е на втори тур.

Какъвто и да е изходът, във Франция се усеща нужда от промяна.

Но съм почти сигурна, че ще има големи вълнения. Ако националистите на Льо Пен спечелят, ще има много големи вълнения, казва Маря Йовчева.

Гласувалите за Меланшон засега ще бъдат предпазливи, защото се чака така наречения трети тур - парламентарните избори през юни. А Жан-Люк Меланшон вече даде заявка, че иска да бъде следващият премиер на Франция.

В изборния ден ментално нестабилен мъж атакува с нож свещеник в църква в Ница, Южна Франция. Нападателят е задържан, жертвата има леки прободни рани, без опасност за живота. Сестра е ранена в ръката при опит да изтръгне оръжието от ръцете на нападателя. Той е 31-годишен французин. Купил е ножа преди няколко дни. Според властите страда от биполярно разстройство, няма криминално досие. Терористичен мотив се изключва. Пред полицията заявил, че изповядва еврейска религия и в изборния ден искал да убие Макрон. Ница е травмирана от редица терористични удари през последните години. През октомври 2020 г. тунизиец с хладно оръжие отне живота на трима души в местна базилика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул усложни проблемите на Евертън след успех в дербито на Мърсисайд
Ливърпул усложни проблемите на Евертън след успех в дербито на Мърсисайд
Христос Воскресе! Православните християни посрещнаха Великден
Христос Воскресе! Православните християни посрещнаха Великден