НОВИНИ

Франция избра: Макрон с първи думи след победата на балотажа за президент

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
23:02, 24.04.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Еманюел Макрон запазва президентския пост. Настоящият държавен глава на Франция печели втория тур на изборите, сочат предварителните резултати.

Макрон събира 58,2% от подкрепата на избирателите, а Марин льо Пен - 41,8% от вота.

Всичко за вота във Франция следят специалните ни пратеници в Париж Ива Стойкова и Станислав Златев.

Преди 5 години Макрон отново победи Льо Пен, но с двойно по-голяма разлика в резултата. Тази вечер преизбраният президент произнесе победната си реч на фона на Химна на Европа, пред събралото се множество.

Преди всичко, благодаря. След пет години на преход, на трудно щастие и на изключителна криза, на този ден, 24 април 2022 г., болшинството от нас избраха да ми поверят ръководството на републиката за още пет години. Мисля за тези, които се въздържаха. Трябва да отговорим на това. Мисля и за разочарованието на избирателите на Марин льо Пен. На техния гняв трябва да се отговори, заяви Макрон в първото си изявление след победата.

Каква ще е Франция след балотажа на изборите за президент

За първи път от 20 години френски президент е преизбран за втори мандат.

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен призна поражението, но заяви, че резултатът й все пак е победа за нейното движение. Тя отбеляза, че след вота, волята й за защита на французите е укрепнала.

Милиони наши сънародници избраха Националния лагер и промяната. Изказвам дълбока благодарност на всички, които ми оказаха доверие на първия тур. И на милионите, които бяха с нас на втория тур. Благодаря специално на нашите сънародници в провинцията, както и в Отвъдморските територии. Повече от всякога сме решени и нашата воля да защитаваме французите укрепва още повече. В това поражение виждам надежда. За нашите ръководители във Франция, както и за европейските, този резултат е свидетелство за голямо недоверие на французите към тях, което не могат да пренебрегнат, а също за стремеж към промени, заяви Марин льо Пен.

Редица европейски лидери поздравиха Еманюел Макрон, сред тях и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която отбеляза, че заедно ще придвижат напред Европа и Франция. ЕС може да разчита на Франция още 5 години, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията води на парламентарните избори в Словения
Опозицията води на парламентарните избори в Словения
Кола се вряза в зрители по време на автомобилно шоу в Осло
Кола се вряза в зрители по време на автомобилно шоу в Осло