НОВИНИ

Какво да очаква Европа от втория мандат на Макрон - коментар на Тони Николов

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 26.04.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Слушай новината

Какво да очаква Европа от втория мандат на френския президент Еманюел Макрон - анализ в студиото на "Денят започва" направи журналистът Тони Николов.

Според него насложените кризи в Европа налагат много по-голямо внимание към социалната политика. По време на кампанията Еманюел Макрон се е насочил към екологията и зеления преход. На фона на войната остават идеите му и за изграждането на Европейски въоръжени сили.

"Франция е не просто втората икономика на Европа. Тя е и първа въоръжена сила след излизането на Великобритания от ЕС. Франция е ядрената сила на Европа, а при опонентката Марин льо Пен присъстваше клаузата за съюз с Русия", изтъкна Тони Николов.

Според него изборът на Макрон предполага водещата роля на Франция във външната политика на Европейския съюз. Френският президент би могъл да се опита да води преговорен процес между Украйна и Русия, а позицията му за разширяването на ЕС и интеграцията на Западните Балкани също остава на дневен ред: ако Западните Балкани не получат перспектива за еврочленство, там ще се намесят други интереси на Русия и Китай.

Според Тони Николов Северна Македония би могла да получи перспектива за евроинтеграция, а българските искания да се сложат в преговорната рамка. Това обаче е тънка дипломатическа игра, предупреди той.

Журналистът очаква Франция съвсем скоро на има нов министър-председател като е възможно това да бъде досегашният министър на труда Елизабет Борн. Целта е за да се покаже ясен фокус на управлението върху социалната политика.

Следващото предизвикателство пред Емануел Макрон са предстоящите парламентарни избори. Към момента обаче проучванията показват, че неговата партия ще разполага с мнозинство.

"Вотът показа, че Европа има очевидни проблеми и сега Европа си пое въздух. Френският дебат показа, че социалните проблеми може много рязко да променят политическата обстановка", обобщи Тони Николов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро за баскетболистката Валерия Алексиева в Германия
Сребро за баскетболистката Валерия Алексиева в Германия
Антон Киссе: Украйна се нуждае от военна помощ не да напада, а да се защитава
Антон Киссе: Украйна се нуждае от военна помощ не да напада, а да се защитава