НОВИНИ

Ваня Кастрева за класирането в първи клас: Системата е отворена от днес до 5 юни

Важно е да се спазват сроковете и правилата, допълни тя

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
07:30, 26.04.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

От днес започва да работи електронната система за прием в първи клас в столицата. За втора поредна година първокласниците в София ще се класират за училищата по този начин. Правилата за уседналост, въведени преди четири години, остават. Тази година в столицата се очакват около 12100 първокласници.

От днешния ден родителите ще могат да се регистрират в системата на Столична община и да започнат да попълват желаните училища. Първото класиране ще бъде обявено на 5 юни. Водещият критерий остава уседналостта, като има четири основни групи.

Остават и допълнителните критерии - брат или сестра в училището, деца-сираци, деца с увреждания. Има и нов допълнителен критерий - ако детето е в последната четвърта група, то ще получи допълнителни 5 точки, ако живее в район, граничен на прилежащия на училището. Данните, които се подават, ще се проверяват по служебен път.

"Системата е отворена от днес до 5 юни, неограничен е броят на училищата, които могат да посочват родителите, важно е да се запознаят детайлно с всяко училище. Важно е кои са граничните райони, защото дават допълнителни точки. Родителите трябва да бъдат коректни в данните, които подават. Важно е да се спазват сроковете и правилата", заяви в "Денят започва" Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието-София.

По думите ѝ няма значение кога е подадено заявлението.

"До 5 юни в 18.00 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания", допълни Ваня Кастрева.

Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата.

"При частните училища и училищата към Министерството на културата е автономна системата за прием. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации", каза още Ваня Кастрева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
377 са новите случаи на коронавирус
377 са новите случаи на коронавирус
Sky Sports: Лионел Меси ще остане в ПСЖ
Sky Sports: Лионел Меси ще остане в ПСЖ