НОВИНИ

Как ще се кандидатства за първи клас в София?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:00, 22.04.2022
11776
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

За втора поредна година първокласниците в столицата ще кандидатстват в училищата и ще се класират чрез електронната система на Столична община. Регистрирането започва на 26 април. Правилата за уседналост, въведени преди четири години, остават.

Столичното 38-о училище е едно от най-желаните от родителите на първокласници. Тук казват, че електронната система е по-добрият вариант - тя обхваща и регистрацията, и кандидатстването, и класирането.

"Предишните години се налагаше родителите да отделят и финансов и времеви ресурс и да ходят в общината, да вадят удостоверения за настоящ или постоянен адрес, или за промяна на тези адреси, за семейно положение, всичко това вече е вкарано в платформата, проверява се служебно, това облекчи нашия труд при проверката и записването на децата", обясни Мариета Димитрова, директор на 38-о СУ.

Тъй като училището е в центъра на София, където живеят по-възрастни хора, децата от прилежащия към него район не са много. Затова тук приемат първокласници и от други райони.

"Първо са класирани децата от първа, втора и трета група, но след това са класирани и от четвърта група, децата са от цяла София", каза Мариета Димитрова.

Тази година родителите ще могат да се регистрират в системата и да започнат да попълват желаните училища от 26 април. Първото класиране ще бъде обявено на 5 юни. Системата обаче е активна и в момента и родителите могат да се запознаят с нея.

"Без родителите да се разкарват, те могат от вкъщи с няколко кликвания да се запознаят с училището, за което искат да кандидатстват, да видят прилежащия район, така че всичко, за което могат да бъдат информирани, системата го предлага", заяви Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

И тази година водещият критерий е уседналостта в района на училището, което определя четири основни групи. Остават и допълнителните критерии - брат или сестра в училището, деца сираци, деца с увреждания и т.н. Има и нов допълнителен критерий - ако детето е попаднало в последната, четвърта група, то ще получи допълнителни 5 точки, ако живее в район граничен на прилежащия на училището.

"Имат възможност да се възползват от допълнителни точки, за да може да се спази принципът училището да бъде възможно най-близко до дома на детето", обясни още Кастрева.

Данните, които родителите декларират, ще се проверяват по служебен път от общината. Ако са дадени неверни данни, първокласникът няма да бъде записан.

Тази година в столицата се очакват около 12 100 първокласници. За всички има места в 158-те общински училища. Ваня Кастрева препоръчва да се търси най-близкото до дома училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца със специални потребности тренираха с футболистите на Дунав
Деца със специални потребности тренираха с футболистите на Дунав
Ивелина Илиева с амбиции за медал от Европейското по джудо
Ивелина Илиева с амбиции за медал от Европейското по джудо