НОВИНИ

Заради скъпите горива: Много изоставиха автомобилите си, БДЖ пусна допълнителни вагони за празниците

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:58, 22.04.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Високите цени на горивата накараха много българи да се обърнат към алтернативен транспорт за празниците. От държавните железници пуснаха допълнителни вагони.

Семейната великденска ваканция на Георги тази година ще е различна. Обичайно по това време той, съпругата и децата им тръгват към морето, но тази година ще си останат вкъщи:

"Четири човека, колите са ни икономични, караме две. Зареждам веднъж в месеца, в градско не карам чак толкова много. Но едно пътуване до Бургас е някъде от порядъка на 60 - 70 лева и, да, усеща се. Може би са станали 80, особено за четиричленно семейство се усеща по джоба", казва той.

Алтернатива на пътуването с кола са измислили и Христина и Янина. Двете няма да се откажат от великденското си пътуване до Истанбул, но само защото са избрали алтернатива на придвижването с кола.

"С автобус ще ни излезе доста по-евтино, отколкото ако пътуваме с личен транспорт, тъй като в момента скокът на горивата е драстичен", каза Янина.

БНТ: Колко ви излиза екскурзията?

Христина: Екскурзията струва 134 лева за 4 дни, 2 нощувки, включва и транспорт.

БНТ: Тоест всичко ви е 134 лева, а иначе може би само пътят ще е толкова?

Христина: Даже няма да стигнат.

На сериозен интерес тези празници се радват и в БДЖ, откъдето за периода на почивните дни са пуснали над 10 000 допълнителни места по основните направления.

"Има влакове, на които има 2 - 3 допълнителни вагона. Тези, които обичайно се движат с по 3 вагона, сега местата им са увеличени близо 100%. И през деня, и през нощта наблюдаваме интерес, увеличение на пътниците във всички влакове", обясни Ивайло Илиев, управител на "БДЖ Пътнически превози".

И макар цените на горивата да се превръщат в основен аргумент за някои хора да си останат вкъщи, те не са единствен.

"Като цяло смятам, че пътуването по празниците трябва да бъде забранено със закон в България. Нито магистралите са ни хубави, нито нищо", смята Георги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на Стоил - агнето, за което Великден няма да бъде фатален
Историята на Стоил - агнето, за което Великден няма да бъде фатален
Бруно Бекман в Ирпин: Да построиш живота си от нулата
Бруно Бекман в Ирпин: Да построиш живота си от нулата