НОВИНИ

На Разпети петък миряните минаха под Христовата плащаница

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:16, 22.04.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Разпети петък е - денят на кръстната смърт на Иисус Христос, изкупление на греховете на цялото човечество. По обяд във всички православни храмове на страната беше изнесена Христовата плащеница, символ на Гроба Господен. Цял ден вярващи минаваха под нея, за да измолят здраве и благоденствие.

В храмовете беше отслужено и Опелото Христово, в София - от викария на патриарх Неофит - епископ Поликарп. По традиция Опелото се отслужва в средата на храма, където днес по-рано пред Разпятието беше поставена и Христовата плащаница.

На Разпети петък свършва земният път на Божия син. По пладне издигнали Разпятието и го приковали. От двете му страни били кръстовете на двамата разбойници. Единият се покаял и получил спасение. След пладне Иисус се обърнал към небесния си отец, попитал защо го е изоставил и с думите, че се оставя в ръцете му, издъхнал. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим повили тялото му в плащеницата на Йосиф и го положили в пещера. С тези библейски събития са свързани и ритуалите в църквата днес.

"Ако зърното си остане само, то не дава плод, но когато умре, то дава плод стократен. Без тази смърт не би имало за нас и Възкресение, не би имало и това райските порти да са отново отворени", каза отец Антоний, катедрален храм "Св. Александър Невски".

В края на вечернята, която се отслужва днес, от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, символ на гроба Господен. С нея свещениците обиколиха три пъти около Разпятието Христово и я положиха пред него. По традиция днес миряните минават под плащеницата, за да измолят здраве, мир и божие благоволение.

"За здраве, за спокойствие, за мир, за всичко хубаво".

"И най-вече да има мир на света, защото това е най-важното да бъдем щастливи на този свят. В 21 век е най-лошото малки деца да загиват във война".

"Да отдаваме по-голямо духовно значение на нашата вяра и по-малко да се стремим към трапези и развлечения в тези дни".

БНТ: А какво означава самото преминаване?

Отец Антоний: Това е обичай, с който хората се съпогребват, съсмиряват в този ден, в който ние честваме наистина най-голямото възможно смирение, което може да съществува.

Вярва се също, че освен здравеца, който получава от свещениците, днес всеки, който мине под плащеницата, ще отнесе в дома си и частица от Иисус Христос.

Вижте повече в прякото включване.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайсън Фюри се оказа по-тежък от Дилиън Уайт
Тайсън Фюри се оказа по-тежък от Дилиън Уайт
Лионел Меси се възстанови от контузията
Лионел Меси се възстанови от контузията