НОВИНИ

Откриха нови масови гробове край Мариупол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:02, 22.04.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Киев е предложил Великденско примирие на Москва, но тя е отказала, твърди украинският президент Зеленски. Официален коментар по темата на Русия няма. Критична остава ситуацията в Мариупол, който според Кремъл вече е под руски контрол. Кметът на града призова за пълна евакуация на Мариупол. Според украински медии в едно от предградията му са открити още масови гробове.

Бруно Бекман: Руските сили са превзели още 14 села тази нощ

Според президента Володимир Зеленски руснаците са успели да превземат около 40 села в Източна Украйна, но това е само временно. В среднощното си обръщение той говори и за тежката ситуация в Мариупол и за отказа на Москва да се съгласи на временно прекратяване на огъня.

"На юг и на изток окупаторите продължават да правят всичко възможно, за да има поне някаква победа, за която да говорят. Събират сили, докарват още батальони в страната ни. Дори се опитват да започнат така наречената мобилизация в окупираните райони. Нито една от тези стъпки няма да помогне на Русия да спечели тази война. Те могат само да отлагат неизбежното - моментът, в който ще трябва да напуснат страната ни. И по-конкретно Мариупол. Градът, който продължава да се съпротивлява на Русия. Независимо какво казват окупаторите. За съжаление Русия отхвърли предложението за примирие за Великден. Това много добре показва как лидерите в тази страна гледат на християнската вяра, на един от най-радостните и важни празници", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според кмета на Мариупол оставащите в града цивилни са готови да се евакуират, но украинските военни не искат да се предадат и ще продължат да защитават пристанищния град.

"Все още има 100 хиляди души в града. Втори ден подред идват и искат да се евакуират. Но ни дават много малко автобуси. Вчера обещаха 90, дойдоха само 7. Важно е да се разбере, че животът на хората, които остават там е в ръцете само на един човек - Владимир Путин", допълни Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

В Запорожие пристигнаха три автобуси с евакуирани от Мариупол. Сълзи на облекчение имаше в очите на много от тях.

"Руснаците ни бомбардират от първия ден. Унищожават всичко. Сриват до основи града. И се опитват да припишат това на нашия "Азов", каза още Валентина Андрюшченко, жител на Мариупол.

Според украински медии на около 20 километра от стратегическото пристанище са открити още два масови гроба. Предполага се, че там са събирани телата на убитите в Мариупол. Снимки на компанията "Максар" показват, че засилена активност там е имало между 23 и 26 март.

Страната ще се нуждае от 7 милиарда долара месечно, за да се справи с икономическите загуби, които търпи заради нападението на Русия, смята президентът Володимир Зеленски. Според Световната банка щетите, нанесени по сградния фонд и инфраструктурата в Украйна, се изчисляват на повече от 60 милиарда долара.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоан Баи: Чувствам се добре, благодаря за подкрепата
Йоан Баи: Чувствам се добре, благодаря за подкрепата
За какво да внимават шофьорите на път за празниците?
За какво да внимават шофьорите на път за празниците?