НОВИНИ

На Деня на Земята - лебеди гнездят върху речен боклук в Сърбия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:52, 22.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Екология
Слушай новината

Човечеството отбелязва за 52-и път Световния ден на земята. През последната година Европа преживя климатичен хаос, а човешката дейност продължава да оставя траен вреден отпечатък върху сушата и водите, гласи изводът от обширен доклад на европейски учени, публикуван днес.

В съседна Сърбия снимка на лебед, който е свил гнездо от боклуци в един от каналите на река Дунав край Белград, предизвика бурна полемика и напомни за абсурдната среда, към която животните са принудени да се приспособяват.

Двойка лебеди са избрали да създадат и отгледат малките си в Дунавац - един от каналите на река Дунав край Белград. Но вместо от трева, слама и клечки, гнездото им е направено от плаващи боклуци, каквито преобладават в канала.

"Цялото ни общество носи вина за тези купчини от пластмаса и боклуци, които животните са принудени да използват. Те просто употребяват този материал, тъй като смятат, че той е най-доброто, с което разполагат", заяви Гордана Симич, професор в белградския Биологически факултет.

Пролетното мътене на яйцата при лебедите продължава около месец. Но в случая малките ще се излюпят в свят от боклук. И ще бъдат принудени да се научат да плуват в мръсна вода. Тази част на река Дунав е една от най-замърсените в Европа поради плитчините, натрупването на органичен отпадък и слабото водно течение. Все още няма резултат от проектите за трайно решаване на проблема.

"Управлението на водите не е добре организирано в Сърбия. То е поверено на твърде много институции и по тази причина накрая се оказва, че опазването на водите е "ничие дете", добави Симич.

Проблемите с контрола на водите се трупат от години. През 2018 г. беше проведено мащабно почистване на крайбрежните райони, но няколко години по-късно замърсяването отново е факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрофанова: Следим темата за възможни доставки на оръжия от България за Украйна
Митрофанова: Следим темата за възможни доставки на оръжия от България за Украйна
Тайсън Фюри се оказа по-тежък от Дилиън Уайт
Тайсън Фюри се оказа по-тежък от Дилиън Уайт