НОВИНИ

Войната в Донбас се разгаря. Кадиров обяви "Азовстал" за превзет

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:56, 22.04.2022
12971
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Руските сили атакуват украинските позиции по цялата линия на фронта в Донбас и Южна Украйна, но без значително придвижване, съобщава Би Би Си. Руски командващ огласи целите за този етап от войната - установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна и коридор до Крим. Според него контролът над южна Украйна ще помогне на проруските сепаратисти от Приднестровието.

Киев е предложил Великденско примирие на Москва, но тя е отказала, заяви президентът Зеленски. Неизвестна остава съдбата на последните защитници на Мариупол в завода "Азовстал", които отказват да се предадат на руските сили.

Войната в Донбас е в разгара си и няма надежда за примирие в навечерието на един от най-светлите християнски празници.

"За съжаление Русия отхвърли предложението за сключване на великденско примирие. Това много добре показва как лидерите на тази държава всъщност се отнасят към християнската вяра, към един от най-радостните и важни празници. Но ние продължаваме да се надяваме. Надежда за мир, надежда, че животът ще победи смъртта", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Руското военно министерство обеща прекратяване на огъня на територията на "Азовстал", ако защитниците на комбината се предадат и развеят бели знамена. Няколко такива предложения бяха отхвърлени. В комбината остават и неизвестен брой цивилни.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров разпространи видео със свои бойци и съобщи, че "Азовстал" е превзет. Няма обаче потвърждение, че на кадрите се вижда административната сграда на металургичния комплекс, както се твърди във видеото.

Ситуацията в Мариупол, все така приковава вниманието на света. По улиците се виждат да патрулират руски военни.

"Все още има 100 000 души в града. Втори ден подред идват и искат да се евакуират. Но ни дават много малко автобуси. Вчера обещаха 90, дойдоха само седем. Важно е да се разбере, че животът на хората, които остават там, е в ръцете само на един човек - Владимир Путин", каза Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

Сателитни снимки показват масови гробове в село Манхуш на 20 км от Мариупол. Украински медии съобщават, че руски войници са пренасяли там телата на убити в обсадения град хора.

Британският премиер каза, че войната може да продължи до края на идната година и Западът не може да наблюдава пасивно агресията на Путин. Британското посолство в Украйна се връща в Киев, а военната помощ продължава.

"Обмисляме да изпратим танкове на Полша, за да им помогнем, тъй като те изпращат свои танкове Т-72 на Украйна", каза Джонсън.

След посещението си в Украйна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е призовал в телефонен разговор руския президент за примирие по Великден и осигуряване на хуманитарни коридори и помощ, особено за Мариупол. Владимир Путин е обяснил, че постоянно се вземат мерки за защита на гражданското население.

Шарл Мишел е разговарял с Путин, призова за хуманитарен коридор от Мариупол

Руските бомбардировки на Мариупол напомнят блокадата на Ленинград от силите на нацистка Германия през Втората световна война, се посочва в статия, публикувана на Фейсбук страницата на американското посолство в София. В нея оцелели жителки на някогашния съветски град казват, че не са смятали за възможно повтарянето на подобни ужасни събития.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели полпозишън за спринтовата квалификация на „Имола“
Макс Верстапен спечели полпозишън за спринтовата квалификация на „Имола“
Затруден е достъпът до безплатни PCR тестове след края на извънредната обстановка
Затруден е достъпът до безплатни PCR тестове след края на извънредната обстановка