НОВИНИ

Софиянци се оплакват от липса на паркоместа заради злоупотреби с безплатни общински карти

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:34, 22.04.2022
5085
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство сред жители в центъра на София заради липса на места за паркиране. Проблемът - много автомобили паркират с безплатни карти, издадени от общината, а други - по познатия, традиционен метод - с фуражка на задната седалка.

Зрителите, които ни потърсиха, са недоволни, че плащат за услугата паркиране, а кварталът им всеки ден се пълни с коли с карти, издадени от общината, като шофьорите често надвишават максималния престой в зоната и дори стоят по цял ден.

"Повечето служители не ползват прекрасния градски транспорт, с който общината разполага, и идват с автомобилите си и паркират с тези, за съжаление, фалшиви документи", каза Мартин Донков.

"Тук се паркират над 40 автомобила - лични и служебни, ето сега ако се обърнете, има над пет със стикери, издадени от кмета Йорданка Фандъкова", добави Методи Евтимов.

Хората, които ни потърсиха, ни изпратиха и снимки на карти с изтекла валидност, както и такива, които не се разчитат. При нашата проверка картите вече бяха подновени и валидни.

На паркинга при храм-паметника "Св. Александър Невски", който е синя зона, буквално всеки втори автомобил е паркирал с карта, издадена от Столична община.

"Могат да я получат единствено МПС-та, собственост на СО или други административни и здравни съпътващи звена", каза Александър Георгиев, зам.- директор на Центъра за градска мобилност.

В другата част на "Московска" често паркират, ползвайки отличителни знаци.

"Общинска полиция спира по класическата схема - с фуражка, залепена емблема на полицията и това са всеки ден около 15 коли", обясни Мартин Донков.

При нашата проверка и ние откриваме автомобил, паркирал в синя зона, като между предните седалки е поставена полицейска палка. Служителите на ЦГМ направиха справка, оказа се, че няма пуснат есемес, а вече сме тук от повече от половин час. В същото време на семейство украинци беше поставена скоба, защото се бяха забавили за втория есемес с 5 минути. Водачът с палката все пак беше санкциониран със скоба.

"Абсолютно никакви отличителни знаци, палки, шапки, жилетки, не могат да ви помогнат да заобиколите платеното паркиране, нито да паркирате в нарушение", заяви зам.-директорът на Центъра за градска мобилност.

От Центъра за градска мобилност уточниха и, че следят валидността на всички издадени карти за паркиране в зоните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Дано донесем първия трофей след дълго прекъсване
Станимир Стоилов: Дано донесем първия трофей след дълго прекъсване
Анте Шимунджа: Левски заслужиха финала
Анте Шимунджа: Левски заслужиха финала