НОВИНИ

Мъртва риба изплува в язовир "Ивайловград"

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 26.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Мъртва риба изплува в язовир "Ивайловград" край селата Бориславци и Малки Воден. В опит да спасят повече от нея, вече дни наред рибари я събират из плитчините и я връщат в язовира. Това не се случва за първи път, а причината за измирането на рибата е недостатъчното количество вода в язовира, част от каскадата "Арда". Днес рибари и собственици на къщи за гости в района излязоха на мирен протест. Те определят случващото се като екокатастрофа, която убива и туризма в района.

"Стотици видове риба остават на сухо поради рязкото оттегляне на водите от язовира и то точно в момент, в който рибата хвърля хайвер, което е пагубно за рибните популации. Това е грубо нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. Язовир Ивайловград е снабден с ВЕЦ и се произвежда електроенергия, бихме искали да има по-добър синхрон между Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, за да не се случва това нещо за пореден път", заяви в "Денят започва" един от организаторите на протеста.

Кирил Митов призова нивото на язовира по време на размножителния период на рибата да бъде относително постоянно и да бъде въведено минимално допустимо ниво на язовира.

"Особено в размножителния период не е нормално язовирът да бъде изпускан с метър, метър и половина отвесно, точно когато си хвърля хайвера и при тези поляни метър, метър и половина означава, че 50-60 метра се дърпа водата навътре, значи всичкият хайвер остава на сухо и загива", допълни Ангел Сталев, риболовец.

"Не трябва да бъде така, разберете го, иначе това село както го знаят всички в България Малки Воден ще го кръстим безводен, защото напълно ще подхожда на наименованието си и хората могат да дойдат тук, ще си продам лодките, ще купя две крави и ще ги паса в тези прекрасни ниви, които ще се образуват", каза още Васил Шидеров, собственик на къща за гости.

Вижте още във видеото.

Репортер: Цанка Семерджиева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полуфиналите в Шампионската лига започват със сблъсък в "тежка категория"
Полуфиналите в Шампионската лига започват със сблъсък в "тежка категория"
Истинска пролет по Великден (Снимки)
Истинска пролет по Великден (Снимки)