НОВИНИ

Серия от взривове в Приднестровието

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
15:33, 26.04.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Молдова свика заседание на Съвета за сигурност на страната след серия от взривове в подкрепяния от Русия сепаратистки регион Приднестровие.

В региона, който граничи със Западна Украйна, е въведен червен код за терористична заплаха след стрелба с гранатомет по сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол.

При експлозиите няма пострадали. В област Григориопол са избухнали два взрива, в резултат на които две от най-мощните антени на радиоцентъра, излъчващи руски радиопрограми, са били изключени. Кремъл следи с тревога събитията в Приднестровието.

Нападенията се случват, след като миналата седмица високопоставен руски военен повдигна въпроса за "потискането" на рускоговорящите в Приднестровието в контекста на военната кампания на Русия в Украйна.

Сергей Лавров: Опасността от Трета световна война е реална, има риск от използване на ядрено оръжие

Преди срещата си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш руският министър на външните работи Сергей Лавров изказа опасения, че опасността от трета световна война е реална.

"И петимата лидери на постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН са подписали документ за недопустимост на ядрена война. Това е нашата принципна позиция. Но рискът е доста голям. И сега никак не ми се иска този риск допълнително да се раздухва. А желаещите за това не са малко. Опасността е сериозна, реална. Не бива да се подценява", каза Лавров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще се включи в турнира на двойки в Рим
Григор Димитров ще се включи в турнира на двойки в Рим
Журналисти от БНТ засадиха Великденска медоносна гора (Снимки)
Журналисти от БНТ засадиха Великденска медоносна гора (Снимки)