НОВИНИ

Коалицията се събира на съвет в търсене на консенсус за военната помощ за Украйна

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 26.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващата коалиция се събира на съвет в опит да постигне единно решение по въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна.

Твърдо против от четирите партии в коалицията остават само от БСП, които препотвърдиха позицията си на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Преди дни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че ще внесе повторно предложението България да подпомогне Украйна с оръжие в Народното събрание. "Демократична България" ще се възползва от възможността да предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда (4 май) и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа.

Христо Иванов: Ще вкараме решението за военната помощ за гласуване в пленарна зала

Предложение за осигуряване на оръжейна помощ на Украйна направи и ГЕРБ. От "Продължаваме промяната" предлагат предоставяне на "техническа помощ за защита" и обявиха, че ще търсят начин да се достигне до единно решение на партньорите в кабинета.

Вчера министър-председателят Кирил Петков обяви дарителска кампания в помощ на Украйна, което предизвика разнопосочни реакции.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов нарече идеята "най-чудовищната глупост", а украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба благодари на българския министър-председател за инициативата.

Трифонов: Идеята на Кирил Петков българите да даряват пари за оръжие за Украйна е най-чудовищната глупост

Станислав Балабанов, ИТН: Призивът на премиера беше необмислен

Георг Георгиев, ГЕРБ: Правителството се сваля само

Дмитро Кулеба благодари на Кирил Петков за инициативата му за събиране на средства за Украйна

Другата тема, която се очаква да бъде обсъдена на коалиционния съвет, е посещението на българска делегация в Киев, което е насрочено за утре. В украинската столица делегацията ни ще предаде каски и бронежилетки, които българското правителство е обещало на Украйна. Очакванията на премиера са представителите на управляващата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се запознаят с реалната ситуация в Украйна.

Делегацията на управляващата коалиция ще пътува за Киев на 27 април

Днес стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува за украинската столица. В Киев "Има такъв народ" ще бъде представляван от Станислав Балабанов. Тази сутрин депутатът от "Продължаваме промяната" Калоян Икономов обяви пред Нова телевизия, че той ще представлява парламентарната група в делегацията. От "Демократична България" също се очаква да се включат във визитата. Този следобед Изпълнителното бюро на БСП реши социалистите да не изпращат свой представител в Киев.

БСП няма да изпраща човек в делегацията за Киев

Премиерът Кирил Петков заяви, че се надява на постигане на партиен и социален консенсус преди заминаването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП няма да изпраща човек в делегацията за Киев
БСП няма да изпраща човек в делегацията за Киев
Джорджо Киелини слага край на кариерата си в националния на Италия
Джорджо Киелини слага край на кариерата си в националния на Италия