НОВИНИ

Христо Иванов: Ще вкараме решението за военната помощ за гласуване в пленарна зала

христо иванов решаващо важно имаме правителство избори
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:54, 25.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов обяви, че след променените позиции на “Продължаваме промяната” и най-вече на “Има такъв народ” за изпращането на военна помощ за Украйна, отпада необходимостта от коалиционен съвет на управляващите утре.

“Демократична България” ще се възползва от възможността да предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда (4 май) и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа.

“Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с “да” или “не”. ​​Всеки политически играч ще прецени как да действа”, каза той в интервю за БНР.

В парламента има три предложения за решения - едно на “Демократична България”, едно на ГЕРБ и едно на ПП, в което става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ. ДБ вкара точката във вид, в който изрично се споменава военна помощ.

“Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха от ИТН в последната публикация на лидера им във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат”, съпредседателят на обединението.

Христо Иванов добави, че “Демократична България” ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев. Представителят ще бъде определен адекватно спрямо нивото на останалите участници.

“Ако някой в Министерски съвет има нужда да отиде до Киев да се запознае с обстановката, ние го приветстваме, но “Демократична България” има последователна позиция и тя се основава на нашата гледна точка как изглежда българският национален интерес. България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия”, добави той.

“За нас е много важно да се знае, че позицията ни се формира в София, а не в Киев. Позицията на “Демократична България” не се е променила. Тя е трайна позиция от началото на руската агресия в Украйна. Руската агресия е предизвикателство срещу целия международен ред, тя е агресия и срещу интересите на България. Не става въпрос за морални призиви, въпреки че и това го има, но конкретен, реален, прагматичен български национален интерес - да бъде защитен международния като ред на правила, а не като ред на силата”, коментира още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заков ще участва в международна дискусия за Украйна в базата "Рамщайн" в Германия
Заков ще участва в международна дискусия за Украйна в базата "Рамщайн" в Германия
Британското правителство създава регулаторен орган за футболните клубове
Британското правителство създава регулаторен орган за футболните клубове